Anna Asplund hittade sina drömmars konstateljé i Brevens Bruk – 20 mil från hemmet i Nacka. Foto: SVT

Pendlar 20 mil för att komma till drömateljén i Brevens Bruk

Publicerad

20 mil till Brevens Bruk och 20 mil tillbaka. Så ser det ut för Anna Asplund som hittade sina drömmars ateljé och tillvaro en bra bit från hemmet. Men även om det är tillfälligt är det värt både arbetet och restiden för att få måla i lugn och ro.

I samma ögonblick som hon kikade in genom rutorna på det som nu är hennes ateljé i Brevens Bruk bestämde sig Anna Asplund.

– Jag var på tillfälligt besök på målarkurs och det började regna så vi såg oss om efter någonstans där vi kunde ta skydd. Så fort jag klev in i den här fantastiska miljön insåg jag att det här måste vi göra någonting med det kan inte stå tomt!

Downshifting – SVT Örebro

Tillsammans med konstnärskollegan Karin Gissberg tog de nödvändiga kontakter, fick lokalen renoverad och köpte in möbler och utrustning. På ett halvår var det klart.

”Hållbart för mig personligen”

Men att hålla drömmen om målarateljén vid liv har ibland varit lättare sagt än gjort. Anna Asplunds barn är i skolåldern så att flytta till Brevens Bruk har inte varit aktuellt. Hemma i Nacka finns också jobbet som bildlärare.

– Jag kommer hit så ofta jag kan och försöker stanna i flera dagar. Det kanske inte är så hållbart för miljön men för mig personligen är det det. Här mår jag bra och här kan jag vara kreativ.

Kreativa ”downshiftare” vanligt

Enligt forskare Ulrika Åkerlund på Karlstad Universitet är det inte ovanligt att just personer som är kreativa söker en tillvaro bort från ”ekorrhjulet” – så kallad downshifting.

– Rent generellt brukar man säga det. Och att det ofta är personer som upplever en stor press på sitt jobb eller tar stort ansvar på sitt jobb. Men idag ser vi också att det börjar att dyka upp i andra yrkeskategorier.

Mycket jobb för att få ekonomin att gå ihop

Nu ordnar Anna Asplund och Karin Gissberg allt från målerikurser, yogaretreat, middagar, fester och skogsbad för att kunna behålla ateljén.

– Att öppna sig för alla möjligheter är nödvändigt för att få det att gå runt. Och alla som kommer hit blir alldeles tagna av miljön, naturen – och tystnaden. Det är givande även för mig.

Vad innebär downshifting?

”Downshifting” är från början det engelska uttrycket för att växla ner och används främst om motorer och bilar.

Men precis som i bilen handlar det moderna ”downshifting” om att växla ner – i livet, på arbetet och i tillvaron.

För de flesta innebär det att byta jobb och att flytta till en mindre ort – allt i hopp om att kunna stressa ner och få mer tid till det man vill göra och/eller till familjen.

Många som ”downshiftar” provar också på att uppfylla en dröm och att starta eget vilket i sig kan innebära att den nya tillvaron inte alls blir så stressfri som man först tänkt.

Att ”downshifting” är aktuellt just nu förklarar forskaren Ulrika Åkerlund på Karlstad Universitet bland annat med att många upplever en ökad stress i samhället, att det finns en oro för framtiden och att klimatångesten breder ut sig.

Man kan likna 2000-talets ”downshifting” vid 1970-talets ”Gröna våg”.

Källa: Ulrika Åkerlund, Karlstad Universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Downshifting – SVT Örebro

Mer i ämnet