Margareta Karlsson, före detta socialdemokratiskt kommunalråd i Karlskoga. Foto: SVT

Kritiserar slopade kontanthanteringen

Uppdaterad
Publicerad

Nu måste landets politiker göra något åt att bankerna slopar kontanthanteringen i snabb takt.

Den uppmaningen kommer från en tidigare socialdemokratisk toppolitiker – och före detta bankordförande.

Margareta Karlsson var under lång tid socialdemokratiskt kommunalråd i Karlskoga och hon har också erfarenhet av att vara styrelseordförande i en bank.

Nu är hon pensionär och reagerar starkt på hur svårt det har blivit att använda sedlar och mynt.

Det kontantlösa samhället

– Jag tycker att det är oacceptabelt. Här måste politikerna se till att man rättar till det här. För annars har man inte ett tillgängligt samhälle för alla, säger Margareta Karlsson.

”Skapade problem”

Men bankernas intresseorganisation pekar på att riksdagen tidigare beslutat att lägga ner Svensk Kassaservice för att behovet inte ansågs vara tillräckligt stort. Staten släppte då ansvaret för en kontanthantering spridd över hela landet, något som bankerna inte tycker att man har ett särskilt uppdrag att sköta i dag.

– Just det ansvaret som staten hade och helt enkelt lämnade skapade en hel del problem i samhället, absolut, säger Leif Trogen, chef finansiell infrastruktur på Svenska bankföreningen.

Vilket ansvar har bankerna för att ta emot och tillhandahålla kontanter?

– Kontanter är ett legalt betalningsmedel i Sverige. Men det finns ingen skyldighet för privata näringsidkare, vare sig handel eller banker, att hantera kontanter fysiskt, säger Leif Trogen.

Bankerna tjänar pengar

Margerata Karlsson menar att många nu får problem när det blir svårare att använda kontanter.

– Det här måste politikerna tag i. Man ska inte inbilla sig att bankerna eller bankdirektörerna tar tag i det själva. De tjänar ju pengar på varje kortbetalning vi gör, så det är ju naturligtvis väldigt gynnsamt för dem att vi använder kort, säger Margareta Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det kontantlösa samhället

Mer i ämnet