Så var den första dagen i rättegången mot Jan Folke

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen inleddes rättegången mot ÖSK:s före detta storsponsor Jan Folke vid Örebro tingsrätt.

Jan Folke är misstänkt för våld mot tjänsteman. Detta efter att han, enligt åtalet, ska ha slagit en vakt i huvudet under en julfest på Conventum i Örebro för två år sedan.

– Han förnekar att han utdelat något slag och det har han gjort hela tiden. Han upplever det frustrerande eftersom han utsatts för våld av vakter. Han har gjort en polisanmälan och så blir han åtalad, säger advokaten Sven-Eric Ohlsson.

Egen utredning

Jan Folke, vd för Malmbergs Elektriska och ÖSK:s före detta storsponsor, har via sin advokat anlitat bolaget Rättskonsulterna för att göra en egen utredning. En av konsulterna är juristen och journalisten Trond Sefastsson som också befann sig i rätten.

– I fjol våras fick vi polisutredningen. Då gick vi till polisen och begärde kompletteringar av utredningen, men det viftade de bara bort. Jag som advokat hinner inte åka land och rike runt, och då kopplade vi in Rättskonsulterna som gjorde det som polisen borde ha gjort, säger Sven-Eric Ohlsson.

Kostym till SKL

Försvaret har bland annat tagit bilder utanför Conventum nattetid för att visa hur belysningen var. De har också skickat den kostym Jan Folke bar den aktuella kvällen på analys till Statens kriminaltekniska laboratorium.

– Som du hörde där inne säger man att Jan Folke utdelat ett slag, vilket han förnekar. Man säger att Jan Folke har varit i backen, vilket han förnekar. Det visar också SKL:s utredning. Det finns inte ett spår av att han har varit på backen, säger Sven-Eric Ohlsson.

Många vittnen

Vaktbolaget som ingrep mot Jan Folke skötte även säkerheten på Behrn Arena. Efter händelsen sas avtalet upp, men enligt ÖSK och Jan Folke hade det inget med saken att göra.

Totalt elva vittnen ska höras under rättegångens två dagar – sex av dem är kallade av försvaret.

– Jag känner inte till att jag har sett den här omfattningen av bevisning i den här typen av ärende, säger åklagaren Inger Sandström.

Hur stark är er bevisning?

– Vi har målsägandeförhör som är ganska klart och tydligt. Vi har vittnen som sett den aktuella händelsen, så vi har tillräckligt stark bevisning för att väcka åtal och som jag ser det har vi bevisning som räcker till en fällande dom också, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.