Det verkar som att fusket minskar bland Sveriges lärosäten. Åtminstone enligt de siffror över antalet disciplinärenden som Universitetskanslersämbetet, UKÄ, sammanställt. Men i sin sammanställning över 2023 har de för första gången tagit med en ny kategori, nämligen AI-fusk.
– ChatGPT, den mest kända AI:n, kom ju i december 2022. Redan då kunde man ana att det här kommer kunna användas av studenter för att fuska vid examinationer. Så vi ville se då hur det såg ut, säger Pontus Kyrk, verksjurist på UKÄ.
82 avstängningar
Uppgifterna som UKÄ begärt in från universitet och högskolor visar att 27 lärosäten hade ärenden kopplat till AI-fusk ifjol. Sju uppgav att de inte hade några alls. Av de 221 ärenden som kopplades till AI-fusk stängdes 82 studenter av och 26 fick en varning.
På Örebro universitet finns 10 ärenden där vilseledande skett med hjälp av AI-verktyg. Fem har lett till varningar, tre har inte hanterats och i två fall har studenter blivit avstängda. Men det gömmer sig troligtvis ett mörkertal när det kommer till fusk på lärosätena.
– Mörkertal framgår inte men det vore märkligt om man skulle upptäcka allt fusk gällande AI, särskilt eftersom det är svårt att upptäcka, säger Pontus Kyrk.
Väva in fördelarna i undervisningen
En utmaning i takt med att AI blir allt vanligare, är att väva in de positiva aspekterna av AI i undervisningen.
– Det är ju revolutionerande skulle jag säga. Men hur man kommer tillrätta med möjligheten att missbruka AI genom att fuska på examinationer, det är en utmaning som är stor, säger Kyrk.