Foto: Arkivbild/Thomas Johansson/TT

Mindre pengar till elitlagen

Publicerad

Runt sex miljoner kronor lägger Örebro kommun på att sponsra lokala lag. De som brukar få mest är Örebro hockey och ÖSK – men i år får de klara sig med mindre pengar.

Tidigare i våras stod det klart att kommunen skulle dra ned på kostnaderna för sponsring till de lokala lagen i Örebro. Förra året delade nio lag på totalt sju miljoner kronor.

Men i år har kommunen sex miljoner kronor i sin sponsringspott.

Får 400.000 kronor mindre

Nu är det klart att Örebro hockey och ÖSK tilldelas 2,2 miljoner kronor. Tidigare år har de fått 2,6 miljoner kronor.

– Det är klart att vi har respekt för det. Det handlar fortfarande om stora belopp. Men om det är här är hållningen från kommunens sida framöver hoppas jag att det återspeglas i en totalbild över våra utlägg, säger Pontus Gustafsson, general manager vid Örebro hockey.

Bland annat hyr Örebro hockey Behrn arena av kommunen.

– Vi tillför ett elithockeylag till Örebro. Men det här kommer inte att påverka oss ekonomiskt i det korta perspektivet. Men däremot hoppas jag att kommunen värdesätter det som vi ändå gör för kommunen, säger Pontus Gustafsson.

Inga ekonomiska fördelar

Om kommunen ska gå in och sponsra elitidrottslag har länge varit en kontroversiell fråga. I sin avhandling, som publiceras i höst, har inte Emelie Värja hittat några ekonomiska fördelar för en kommun att ha ett elitidrottslag.

Läs mer: Är miljonsatsningen på elitidrotten bortkastad?

– Jag har inte hittat några positiva effekter av att ha ett lag i den hösta serien i hockey eller fotboll. Det finns en tro på att det har en positiv effekt på kommunens dragningskraft i att locka invånare för att lagen syns på tv och så vidare. Men det de inte har med i beräkningen är omfördelningseffekter, säger Emelie Värja, doktorand i nationalekonomi, vid Örebro universitet. 

Under hösten kommer kommunen fatta beslut om hur mycket pengar som går till de andra lagen.

– Under hösten ska vi även ha diskussioner med andra lag. Bland annat Örebro volley, säger Alf Lindblad vid kommunen.

Så mycket får lagen:

ÖSK: 2,2 miljoner kronor

Örebro Hockey: 2,2 miljoner kronor

KIF: 1,2 miljoner kronor (oförändrat)

Örebro Black Knights: 75 000 kronor (oförändrat)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.