SVT Nyheter Örebro har tidigare träffat initiativtagaren Linn Skånberg. I botten av artikeln kan du höra henne läsa ett av alla vittnesmål som inkommit till instagramkontot ”Sistjejer”. Foto: SVT

”Sistjejer” om beskedet: ”Något vi drivit sedan vi bildades”

Uppdaterad
Publicerad

Initiativtagaren bakom föreningen ”Sistjejer” välkomnar måndagens besked att statens ungdomsvård ska utredas.

– Vi tycker såklart det är jättebra. Det är något vi drivit sedan vi bildades, säger Linn Skånberg.

Sistjejer startade som ett instagramkonto, där vittnesmål från tjejer publiceras. SVT Nyheter Örebro har tidigare träffat initiativtagaren Linn Skånberg. Hon har prisats för kontot och även träffat socialtjänstministern för att lämna över vittnesmål.

Måndagens besked, att en utredning ska tillsättas för att reformera barn- och ungdomsvården, kom som en chock, berättar hon.

– Det kom verkligen som en chock. Jag fick en notis från mobilen ”regeringen vill lägga ner Sis”. Det kändes helt overkligt nästan, säger Linn Skånberg.

Hoppas det leder till nedläggning

Statens institutionsstyrelse har fått kritik senaste åren, bland annat för förekomst av av våld och sexuella övergrepp och bristande säkerhet. Linn Skånberg säger att föreningen Sistjejer nu hoppas att utredningen ska leda till förändringar.

– Vi hoppas det leder till att man lägger ner Sis och helt reformerar hur man bedriver statlig tvångsvård.

Varför behövs det tycker ni?

– Det har skett övergrepp och våld. Det sättet man behandlar barn och unga tjejer är inte okej, det strider mot barns rättigheter. Det är en av många anledningar till varför det behövs.

Ritad anställd vid Sis-hem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Din använda hora, du kan lika gärna ta ditt liv”. I klippet läser Linn Skånberg en av berättelserna som kommit in till instagramkontot ”Sistjejer”. Foto: Truls Wallin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.