Det finns många bröd att välja på i mataffären och många har märkningen ”surdeg” eller ”surdegsbröd”. I ingredienslistan ska det stå hur många procent surdeg som brödet innehåller.
– Surdeg är ett vedertaget begrepp, men det betyder inte att alla bröd har samma ingredienser. Det ska finnas en mängdangivelse och kunden kan själv göra ett aktivt val utifrån den, säger Lena Wallin, statsinspektör på Livsmedelsverket.
Ingen gräns för mängden surdeg
Men mängdangivelse saknas på flera bröd när vi tittar i butiken, trots att det alltså ska stå. Och det finns idag ingen gräns för hur lite surdeg ett surdegsbröd får innehålla. Forskaren Nikolai Scherbak tycker att märkningen borde vara tydligare och att beteckningen ”surdeg” borde skyddas bättre.
- Man köper surdeg för de nyttor som förknippas med det och då måste det tillverkas enligt en riktig surdegsprocess. Som det är nu innehåller många mellan två och tio procent. Det är ungefär som att köpa en bomullströja och så innehåller den bara tio procent bomull. Resten är något annat. Sånt accepterar man inte, säger Nikolai Scherbak, doktor i biologi och projketledare för brödstudien vid Örebro universitet.
Vill inte reglera recept
Livsmedelsverket menar att det här inte är en fråga för dem utan att det är en branschfråga.
– Vi vill inte reglera recept och den här problematiken finns nästan överallt. Vaniljglass till exempel innehåller ju oftast arom, inte äkta vanilj. Majonäs kan innehålla väldigt olika saker. Det är viktigt att man som kund läser ingredienslistan. Man ska titta efter i affären, inte hemma, säger Lena Wallin, på Livsmedelsverket.
Branschen tar fram egna kriterier
Men det är inte alla som läser ingredienslistorna. Och nu är brödbranschen själva på gång att reda ut vilka bröd de anser ska få kallas surdegsbröd.
– Vi ser ett behov av att tydliggöra vissa benämningar. Vi vill vara öppna och ärliga mot kunderna och också ha sjysta konkurrensvillkor för bagerierna. Vi tror att det är bra för alla att det finns något att förhålla sig till, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare och konditorer.
Hur kriterierna ska utformas är inte klart ännu, men till hösten ska det finnas en överenskommelse inom branschen.