Influensa, vinterkräksjuka och TBE – oftast när det det handlar om otäcka farsoter som sprider sig i Örebro län är det smittskyddsläkare Hans Fredlund som klivit fram och berättat hur det ligger till.
Och han har två saker att säga:
– Det ena är ”Det här är inte alls så farligt som ni tror” och det andra ”Det här är mycket farligare än ni tror”, konstaterar han. Ibland blir folk nämligen väldigt uppjagade när de inte borde, ibland är det tvärt om och då krävs det att man förklarar.
– Dessutom är många läkare rädda för att stå i TV och riskera att säga fel och bli utskrattade av sina kollegor, men jag har alltid sett det som en viktig del. Det är när det händer saker som jag måste vara med.
Inte rädd – men bekymrad
Och han har varit med om både det ena och det andra. Mystiska vita pulver som skickats till myndigheter, utbrott av epidemisk hjärnhinneinflammation bland små barn och hotande pandemier. Men rädd är han inte.
– Jag vet ju vad det rör sig om och vad jag ska göra. Så tror jag det är för alla yrkesroller – det man känner till är man oftast inte rädd för.
Men det finns en sak som bekymrar Hans Fredlund nu när han snart ska gå i pension och det är att multiresistenta bakterier, alltså bakterier som antibiotika inte biter på, ser ut att bli allt vanligare.
– De senaste 20 åren har egentligen handlat om det för min del. Att följa forskningen och att bidra till att förskrivningen av antibiotika stramas upp.
Jobbar vidare men inte så ofta
Nu ska han som sagt gå i pension, men helt slutar han inte att jobba.
– Jag har kvar några nationella uppdrag och kommer dessutom att fortsätta undervisa på läkarutbildningen. En dag såg jag en skylt i en affär när jag passerade: ”Soliga lördagar stängt” – så hoppas jag att kunna jobba framöver.
Hans Fredlunds önskan inför 2018
– Ett genombrott i forskningen kring ett nytt antibiotikum.
Vad är Publikfavoriter 2017?
SVT Örebro har valt ut tio personer som på ett eller annat sätt varit inblandade i händelser under 2017 som fått stort genomslag.
Det kan röra sig om nyhetshändelser som pågått under längre tid eller bara en artikel.
Det alla har gemensamt är att de fått stor uppmärksamhet av dig som läst, ibland positiv ibland kritsk, i form av kommentarer, likes eller mail till redaktionen.