vy över Lerbäcksmarken

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Upp mot 10 000 besökare är inte ovanligt på Lerbäcksmarken och besökarna är ekonomiskt viktiga för de arrangerade föreningarna. Foto: SVT

Sommaraktiviteter viktig inkomst för föreningar

Publicerad

För många föreningar är sommarens loppisar och marknader viktiga. Lerbäcksmarken och loppis i Grythyttan är två exempel där de kan få in pengar.

Lerbäcksmarken i södra Närke är ett stort evenemang. Runt 10.000 besökare är inte ovanligt. För besökarna är det kanske bara ytterligare en marknad av många, men för de lokala föreningarna som arrangerar är det annorlunda.

– Det betyder jättemycket, det är ett jättebra tillskott till kassan, säger marknadsgeneralen Iréne Rosell.

Antal besökare styr

Själv är Iréne engagerad i Åsbro Goif, som sysslar mycket med gymnastik. Där behövs pengarna till olika resor och redskap.

När marknaden är över delas överskottet mellan de fem föreningarna som står bakom. Under de senaste åren har det blivit så mycket som 20.000 kronor per förening, men allt beror på antalet besökare.

Samtidigt som Lerbäcksmarken pågår så håller Grythyttans hembygdsförening sin årliga loppis. Där behövs pengarna till allt från att trycka årshäftet till att hålla föreningens byggnader i gott skick.

Medlemsavgifter räcker inte

Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund, betonar hur viktigt olika sommarevenemang är för föreningarna.

– De flesta behöver den här typen av intäkter vid sidan av medlemsavgifterna, säger han.

Gemensamt för alla föreningar, som har publika aktiviteter på sommaren, är att det är medlemmarnas frivilliga arbete som ger ett tillskott till föreningskassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.