Skolskjutning i Örebro
Överblick
Samlingsplats öppen för elever på Risbergska
Elever på Campus Risbergska kan fortsatt vända sig till Örebro kommuns samlingsplats Club 700.
"Mitt i sorg och saknad är samlingsplatsen på Club 700 en möjlighet för dig och dina klasskamrater att samlas, tala om det svåra, dela erfarenheter eller bara vara en stund", skriver Örebro kommun.
Samlingsplatsen är öppen måndag till torsdag mellan klockan 12 och 17. Det finns även professionellt krisstöd på plats.
Rektorerna för Campus Risbergska kommer även vara arbetsbefriade fram till torsdag och få individuellt stöd.
– Verksamheten är stängd veckan ut och det är fortfarande oklart hur och när verksamheten ska drivas vidare, säger Nima Poushin, förvaltningsdirektör Gymnasie- och arbetsmarknadsförvaltningen i kommunen.
Rektorn i öppet brev: "En bottenlös sorg"
Mattias Molin, rektor för SFI-undervisningen på Campus Risbergska, skriver i ett öppet brev till sina kollegor om dådet.
Han tar avstamp i när han och hans medarbetare samlas i Filadelfiakyrkan för en minnesstund på fredagen, med tio otända ljud, ett för varje liv som släckts.
"Det bor en bottenlös sorg hos oss alla. Vi har förlorat så mycket, det vi har kvar är varandra."
Han skriver om sin egna upplevelser och de berättelser om "skräck och panik" han har tagit del av om masskjutningen.
"Ljuden är värst för mig. Det metalliska ljudet av skottsalvor, det var så allt började. Sedan kom skriken."
I kyrkan läser pastorn en dikt. I varje paus håller de andan när ytterligare ett ljus tänds.
"Må samtalen och kramarna aldrig ta slut. Vi behöver varandra. Ni är fantastiska!"
Polisens agerande vid insatsen anmäld
En privatperson har anmält polisens agerande under insatsen vid skjutningen på Risbergska skolan i Örebro.
Åklagaren Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren har fått anmälan på sitt bord.
– Den rör polisens agerande i insatsen under skolskjutningen. Vi kommer pröva det, säger han.
Läs mer här nedan.
Expressen JO-anmäler Örebro kommun
Expressen anmäler Örebro kommun till Justitieombudsmannen (JO) för sena utlämningar av allmänna handlingar efter masskjutningen.
Expressen menar att kommunen dröjer orimligt länge med att sekretesspröva samt lämna ut allmänna handlingar till tidningen. Journalisten som skrivit anmälan menar att det kan anses som särskilt viktigt att allmänhetens insyn i det offentliga upprätthålls i händelser av kris.
Sjukhusprästen: "Det var sorg, gråt och oro"
Sjukhusprästen Mattias Falk var med och tog hand om de anhöriga som strömmade till sjukhuset för att få information efter skolskjutningen förra tisdagen.
- Det var chock, sorg, gråt och oro. Alla känslor du kan tänka dig. De ville veta om deras anhöriga fanns på sjukhuset, berättar han.
Han minns särskilt tillfället då identifieringsgruppen fick lämna beskedet till flera av anhöriggrupperna att deras saknade familjemedlem inte fanns med bland de skadade på sjukhuset.
- Det tog hårt på oss alla när de sade deras anhörigas namn och de fick gå ut och träffa poliserna och stödjare.
Fem skadade vårdas fortsatt på sjukhus
På måndagsförmiddagen meddelar Region Örebro län att fem av de skadade fortfarande vårdas vid Universitetssjukhuset i Örebro. Skadeläget är detsamma som i fredags. Två personer, samma som tidigare, vårdas på sjukhusets intensivvårdsavdelning.
Tre kvinnor, alla över 18 år, inkom med skottskador och har opererats. Tillståndet för två av kvinnorna är allvarligt men stabilt, för den tredje stabilt.
Två män, båda över 18 år, inkom med skottskador och har opererats. Tillståndet för båda är stabilt.
Rickard Andersson bekräftas som gärningsman
Åklagare Elisabeth Andersson bekräftar att den utpekade Rickard Andersson är gärningsman bakom skolskjutningen i Örebro. Därmed kommer utredningen att drivas vidare av polisen.
– Det finns inte längre skäl till att utredningen leds av åklagare, men eftersom man fortfarande utreder om mannen agerade ensam har jag bett att polisen håller mig fortsatt underrättad om läget i utredningen, säger statsåklagare Elisabeth Anderson till TT.
Rickard Andersson tog sitt liv när polisen stormade skolan.
Att gärningsmannen är död innebär att det inte finns någon person att åtala i en rättegång.
SVT-reporter: Många vi möter frågar om motivet
Polisutredningen om skolskjutningen på Campus Risbergska i Örebro fortsätter. Flera hundra förhör med vittnen har redan genomförts och en teknisk undersökning av den 17 000 kvadratmeter stora byggnaden pågår.
- Vi har fortfarande inte fått svar på den centrala frågan om motivbild. Det är frågor som vi möter från väldigt många, säger SVT:s reporter Oscar Jönsson i Morgonstudion.
Polisen har även samlat in bevis från den misstänkte gärningsmannens bostad.
- Jag kan tänka mig att de har tagit in datorer, telefoner, dagböcker om det finns sådana. Men man har fortfarande inte hittat något som gör att man åtminstone utåt kan säga något om motivbild.
Poliser får ledigt efter Örebro
Många av poliserna som deltog i insatsen vid skolskjutningen i Örebro behöver inte jobba igen förrän de själva upplever sig klara av det, skriver Göteborgs-Posten.
– Det är många som tycker det här är jobbigt, och som behöver samtal. Vi jobbar internt och det är ett stort arbete som är kopplat till den psykosociala miljön. Den här veckan och den här dagen kommer ingen som arbetade att glömma, säger kommenderingschef Henrik Dahlström till GP.
Totalt deltog cirka 130 poliser vid insatsen på Campus Risbergska i tisdags. Brottsplatsen har beskrivits som ett "inferno".
– Det har varit väldigt påfrestande för de som varit i det, säger Dahlström.
(TT)
Elva har dött i samband med en skolskjutning på Campus Risbergska skolan i Örebro, där Örebros kommunala vuxenutbildning bedrivs. Sex personer vårdas på USÖ, fem av dem skadades alvarligt och har opererats.
Enligt polisen är den misstänkte gärningspersonen är en av de avlidna. Personen är inte känd för polisen sedan tidigare.
– I nuläget är vi trygga med att inga fler attentat kommer att ske. De skolor som var inrymda har utrymts, säger Roberto Eid Forest, polisområdeschef i Örebro.
Ulf Kristersson: ”Mycket smärtsam dag”
En informationsplats har upprättats där anhöriga och andra som har frågor ska kunna samlas. Allmänheten uppmanades att hålla sig borta från området Västhaga under stora delar av tisdagen.
Delar av Hagagatan mot skolan stängdes av.
”Det är med sorg jag har fått information om det fruktansvärda våldsdådet i Örebro. Mina tankar är hos de som har drabbats och deras anhöriga”, skriver statsminister Ulf Kristersson i en skriftlig kommentar till SVT.
”Det är en mycket smärtsam dag för hela Sverige. Mina tankar är också hos alla dem vars vanliga skoldag utbyttes mot skräck. Att vara inrymd i ett klassrum med oro för sitt eget liv är en mardröm som ingen ska behöva uppleva”, fortsätter han.
Regionen i stabsläge
Region Örebro län gick under tisdagen upp i stabsläge och tog emot skadade personer.
– Patienter som väntat på akuten och som inte har livshotande skador hänvisas nu till närliggande vårdcentraler, sa Åsa Svennebäck, kommunikatör på regionen under tisdagseftermiddagen.
Enligt uppgifter till SVT är den misstänkte en man i 35-årsåldern. Enligt SVT Örebros reporter var polisen vid 16-tiden på tisdagen på plats vid mannens bostad i Örebro.
På tisdagskvällen meddelade Örebros kommun att den kommunala vuxenutbildningen kommer ha stängt resten av veckan.
Tipsa och skicka bilder
Vet du mer? Hör av dig till oss på 019-35 35 35
Har du bilder? Skicka in till SVT på orebro@svt.se
Texten uppdateras.
Statsminister Ulf Kristerssons kommentar till SVT
Statsminister Ulf Kristersson skriver följande om händelsen i en skriftlig kommentar till SVT:
”Det är med sorg jag har fått information om det fruktansvärda våldsdådet i Örebro. Mina tankar är hos de som har drabbats och deras anhöriga.
Det är en mycket smärtsam dag för hela Sverige. Mina tankar är också hos alla dem vars vanliga skoldag utbyttes mot skräck. Att vara inrymd i ett klassrum med oro för sitt eget liv är en mardröm som ingen ska behöva uppleva.
Regeringen står i nära kontakt med Polismyndigheten och följer noga händelseutvecklingen. Insatsen pågår fortfarande och det är viktigt att allmänheten följer information från polisen. Min uppmaning är också att nu ge polisen den arbetsro de behöver för att utreda vad som hänt och hur dessa fasansfulla brott kunde ske.”