En man sitter på huk och håller några svampar i handen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I vilken typ av skog finns det störst chans att hitta svamp? Och vilket ljus är det bästa? Simon Rung berättar i klippet. Foto: Emil Nylén Danielsson/SVT

Svampexperten från Örebro tipsar: Så maxar du skörden

Uppdaterad
Publicerad

Efter några både varma och blöta sommarmånader är det gott om svamp ute i skogarna. Men att hitta det perfekta svampstället och att lyckas maximera skörden, det kräver sina kunskaper. SVT tog rygg på svampkonsulenten Simon Rung för att höra hans bästa tips.

Redan kring midsommar började flödena i sociala medier fyllas med bilder av de som lyckats hitta skogens guld.

Men även om vädrets makter har skapat goda förutsättningar för kantareller och andra svampar att frodas ute i skogarna är det inte självklart att fylla korgen till bredden.

Hur ska man då göra för att lyckas? Hör Simon Rung förklara i klippet ovan.

Vilka svampar är giftiga?

Samtidigt finns en liten risk att stöta på svamp som är dödligt giftiga. i svenska skogar finns en handfull sådana sorter. En viktig tumregel är att bara äta svamp som man med säkerhet vet är matsvamp.

Om man trots allt misstänker att man fått i sig en giftig svamp finns Giftinformationscentralen nåbar dygnet runt – på telefonnummer 010-456 6700 eller via 112.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.