Tre personer står åtalade misstänkta för människohandel. De ska bland annat ha tvingat sina offer till tiggeri. Foto: SVT/TT

Nu inleds rättegången mot trio som tvingade tio personer att tigga

Uppdaterad
Publicerad

Under flera års tid tvingade två män och en kvinna tio av sina landsmän att tigga. I dag inleds rättegången i Örebro tingsrätt och forskare vid universitetet som tittat närmare på fallet tror på en fällande dom och att målet kommer att bli prejudicerande.

I en nedgången fabrikslokal tvingades flera av EU-migranterna att bo. Bilder inifrån visar på stora skräphögar och hur de tvingats att göra sina behov i en vit plasthink. Av vittnesuppgifterna framgår hur de tvingades att tigga och sedan lämna ifrån sig alla pengar till trion som nu är åtalad.

Flera av offren har berättat liknande berättelser, något som kan tyda på att det faktiskt rör sig om människohandel.

– I det här fallet är det många utsatta personer och om alla har haft samma upplevelse och berättar samma berättelse finns det mycket som tyder på att exploateringen faktiskt har skett, säger Märtha Johansson, docent vid Örebro universitet

Märtha Johansson, docent vid Örebro universitet. Foto: SVT

.

Utredde efter Uppdrag granskning

Det var i januari i år som polisen gjorde ett tillslag i Mossgruvan i Ljusnasbergs kommun och grep tre personer. Men misstankarna om att det pågick människohandel hade funnits en längre tid. Redan när Uppdrag granskning besökte Mossgruvan och Högfors hösten 2015 ska misstankarna ha uppstått.

De tre personerna misstänks för att ha hjälpt EU-migranter att ta sig till Sverige med löften som sedan inte uppfyllts. EU-migranterna har sedan tvingats att tigga för att betala tillbaka pengar för flygbiljetter och boende. De har körts ut till olika butiker i närliggande kommuner på morgonen och hämtats på kvällen. Samtidigt har deras pass hållits inlåsta.

Målet kan bli vägledande

Polisen har de senaste åren utrett flera fall av människohandel runt om i Sverige. Men trots många anmälningar är det få fall som når och prövas av tingsrätterna. Därför kan rättegångens som inleds på tisdagen få betydelse för kommande utredningar.

– Det tror jag absolut. I det här fallet ser man att det är mycket bevisning som åklagaren har sökt och samlat in för att kunna visa vad som har hänt. Det kan bli vägledande framöver.

LÄS MER: Få fall av människohandel hamnar i tingsrätten

På tisdagen inleddes rättegången vid Örebro tingsrätt. Foto: Thomas Wedin /SVT

Omfattande utredning

Rättegången som inleds under tisdagen beräknas hålla på i 20 dagar. Förundersökningen omfattar tusentals sidor. Och enligt Märta Johansson finns det flera faktorer som pekar på att åtalet kan räcka för en fällande dom.

– Det kan absolut bli en fällande dom. Det faktum att det är många målsägande och att passen hölls inlåsta är besvärande för de tilltalade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – När samhället tittar bort

Mer i ämnet