De branta trapporna i industrifastigheten Foto: Polisen

Tvingade till tiggeri – två män döms för människohandel

Uppdaterad
Publicerad

Efter en unik och omfattande utredning dömdes i dag två män för människohandel till fängelse. Enligt Örebro tingsrätt har männen gjort sig skyldiga till att lura bulgariska medborgare till Sverige och tvingat dem att tigga.

Tingsrättens dom som kom på tisdagen visar att de två misstänka männen gjort sig skyldiga till människohandel.

Båda männen döms till fyra år och två månaders fängelse samt utvisning i tio år. De ska även betala skadestånd till sju av de målsägande. En åtalspunkt gällande penningtvättsbrott ogillas, även en del gällande människohandel ogillas.

Människohandel Örebro län

– Enligt vår inställning är det mycket mer än jag hade förväntat mig, säger B-O Ullsåker om domen, som är försvarsadvokat för en av männen.

Kvinnan som tidigare stått åtalad frikänns från misstankar om medhjälp till människohandel. Åklagare har lagt ner åtalet på grund av att hon inte kunde bevisa att kvinnan gjort sig skyldig till brott.

Bodde i misär

Startskottet för utredningen gällande människohandel var ett polistillslag mot en industribyggnad i en mindre ort  i Ljusnarsberg den 19 januari. Polisen möttes av ett 15-tal vuxna och barn i en miljö med trasiga toaletter, rutten mat och råttbajs.

Tre personer, två män och en kvinna, åtalades senare misstänkta för att ha lurat bulgariska medborgare till Sverige, fört dem till den fallfärdiga industribyggnaden och tvingat dem att tigga på flera orter i Sverige. Rättegången har pågått under flera veckor och i samband med den har den misstänka kvinnan släppts.

Omfattande bevisning

Det har varit omfattande bevisning att ta ställning till enligt tingsrätten. Den största delen har bestått av de målsägandes berättelser inför domstolen, men också förhör med vittnen, kontoutdrag och filmer som spelats upp från den byggnad där de målsägande varit inhysta.

– Bevisningen är omfattande. Grunden är de här personernas berättelse, men det räcker inte. Det krävs omfattande stödbevisning. Dessutom kan man göra en samlad bedömning av berättelserna, säger lagmannen Per Grevesmühl.

Hårdare dom än vad åklagaren yrkat på

Åklagaren yrkade på 3,5 års fängelse, men straffet för de båda männen blev alltså högre än så i tingsrättens dom.

–  Åklagaren har möjlighet att redogöra för vad han eller hon tycker är lämplig längd för straff, tingsrätten är inte bunden till det. I det här fallet menar vi att straffvärdet är det som tingsrätten kommit fram till, säger Per Grevesmühl.

Vad skulle du säga är det unika i det här fallet?

–  Det är inte särskilt vanligt att den här typen av mål kommer upp i domstol, sen är det också så att vi har, tack vare god hjälp, fått hit personer från Bulgarien att närvara i samband med förhandlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människohandel Örebro län

Mer i ämnet