Denys Petrusenko, ung kille från Ukraina med mittbena, sitter till höger i bild och blir intervjuad. Till vänster en bild på mobilt bank-id appen i en mobil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
19-åriga Denys Petrusenko vill bygga sig en framtid en Sverige, men hindras av att inte ha ett svenskt personnummer. Foto: TT/Emil Nylén Danielsson/SVT

Ukrainska ungdomar i Sverige begränsade utan bank-id – drömmer om personnummer

Publicerad

Att inte ha ett svenskt personnummer gör vardagen besvärlig för de ukrainska flyktingar som beviljats skydd i Sverige. För 19-åriga Denys Petrusenko innebär det exempelvis att han inte kan skaffa bank-id.

– Och utan bank-id kan jag inte skaffa Swish, konstaterar han.

I en föreningslokal på en bakgård i centrala Örebro sitter Denys Petrusenko, Sofia Medvedieva och Yaroslav Krysko. De är alla unga ukrainska flyktingar och samlas här en gång i veckan för att delta i Röda korsets språkcafé. Viljan att lära sig språket och komma in det svenska samhället är stark, men ständigt stöter de på hinder som försvårar deras strävan.

Som flyktingar under EU:s massflyktsdirektiv har de inte fått något svenskt personnummer. Men eftersom kriget i Ukraina inte ser ut att vara över inom en snar framtid utreder regeringen frågan om ukrainares möjlighet till ett personnummer.

Kriget i Ukraina

Räcker inte med samordningssummer

Denys Patrusenko ser personnumret som en förutsättning för att integreras fullt ut och leva som sina svenska vänner. Det handlar inte minst om en så självklar sak som att kunna betala för sig.

– Swish är ju väldigt andvändbart. Men för att skaffa Swish behöver jag ett bank-id och utan ett personnummer kan jag inte skaffa det, säger han.

Spela klippet och hör Denys, Sofia och Yaroslav berätta mer om vad som är omöjligt utan ett svenskt personnummer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet