• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Personkemin avgörande för den lokala politiken

Uppdaterad
Publicerad

Efter senaste valet styrs allt fler svenska kommuner över den politiska blockgränsen. Men vad är egentligen viktigast, ideologi eller personkemi och vad händer när företrädarna hoppar av? I vår serie Halvtid, om vad som hänt efter valet, har turen kommit till Örebro.

Hur pass viktig är personkemin för att ett samarbete över blockgränserna skall vara möjlig trots olika ideologier? Örebro kommun styrs av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

– Man skulle ljuga om man skulle hävda att man inte kan samarbeta människa mot människa i en kommunledning. Det får inte vara helt avgörande. Man måste kunna hantera saker och ting även om man inte funkar tillsammans, säger kommunstyrelsens ordförande Kenneth Nilsson (S).

#Halvtid – Örebro län

”Man måste kompromissa”

Det var efter att ett valtält placerats för nära en röstningslokal i den nordöstra valkretsen i Örebro vid valet 2010 som valnämnden beslutade om omval i den kretsen. Omvalet innebar att Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna skrev en överenskommelse för att tillsammans styra Örebro kommun året därpå.

– När vi gjorde den så har vi också lyckats följa den efteråt och varit överens om att lagt kort skall ligga. Man måste kompromissa. Man kan inte alltid bli överens men slutpoängen är att alla partierna skall bli nöjda, säger Kenneth Nilsson (S).

Hänger på samarbete

Också det centerpartistiska kommunalrådet Rasmus Persson håller med om att kommunpolitiken till stor del handlar om kompromisser.

– Man får inte ge dem allt. Man måste gå med på saker som man inte skulle gjort annars. Det är ju det som är kommunpolitiken. Vi har haft en gemensam bild var vi står någonstans med kommunen och den tycker jag vi har lyckats bra med , säger Rasmus Persson (C).

Men hur hanterar man partiernas olika ideologier i ett samarbete över blockgränserna?

– Ideologin är jätteviktig men i lokalpolitikern så handlar det också om att frågor inte får hamna på en stopplista så man inte kommer framåt, säger Kenneth Nilsson (S).

– Ideologierna är en styrka och det är inget hinder att det är olika ideologier för att kunna samarbeta, säger kommunalrådet Lennart Bondeson (KD). 

Två av nyckelpersonerna, Lena Baastad och Rasmus Persson, har lämnat sina uppdrag så hur kommer nu framtiden att se ut?

– När det gäller samarbetet så finns det inget som talar emot att vi inte skulle kunna klara att samarbeta en mandatperiod till, säger Lennart Bondeson (KD). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Halvtid – Örebro län

Mer i ämnet