Ulf Lernéus är en av många villaägare som längtar efter att få slippa det ständiga bullret. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Var femte svensk utsätts för högt trafikbuller

Uppdaterad
Publicerad

En femtedel av Sveriges befolkning bor nu i områden där trafikbullret ligger över riktvärdet, uppger Trafikverket. Pengarna räcker inte till för att bygga bullerskydd ens för de riktigt utsatta.

– Ärligt talat flyttar det faktiskt in fler i bullriga områden än vi hinner avskärma med bullerskärmar, säger Sven Hunhammar, måldirektör på Trafikverket.

I sin nya miljörapport räknar Trafikverket med att två miljoner svenskar, alltså ungefär en femtedel av befolkningen, bor i hus där trafiken utanför bullrar högre än de riktvärden som finns angivna för olika typer av bostäder.

LÄS MER: Nej till bullerplank – trots 190 tåg per dygn

Tågbuller

– Genom trafikbuller får vi sämre sömn. Det skapar stress, det kan skapa hjärtinfarkt och stroke och det kan i värsta fall leda till förtida död. Så det är ett verkligt allvarligt hälsoproblem, säger Sven Hunhammar, måldirektör på Trafikverket.

TV: Se inslag om de boende på Graningevägen

”Skrapar på toppen av ett isberg”

Sedan Trafikverket bildades för sju år sedan har man genomfört olika typer av åtgärder som ska minska bullret för runt 20.000 personer längs järnväg och 22.000 längs vägar.

Nu satsas 100 miljoner varje år. Men behovet är betydligt större.

– Det är klart att det inte räcker. Vi skrapar på toppen av ett isberg, samtidigt som det flyttar in fler människor i bullerutsatta områden. Antalet bullerutsatta ökar, trots att vi försöker skärma av, säger Sven Hunhammar.

Här byggs ett bullerplank. Det är en av flera metoder som används för att minska bullret vid vägar och järnvägar. Foto: Jesper Mattsson/SVT

LÄS MER: Tiotusentals bostäder planeras nära järnvägsspåren i städerna

Trafikverket arbetar nu med olika åtgärder för att minska bullret vid källan, alltså från trafiken vid vägar och järnvägar. Det handlar bland annat om tystare tåg och lastbilar. Även elfordon och nya beläggningar på vägarna hjäper till att sänka ljudnivåerna från trafiken.

– Där har vi en stor potential att minska bullret så att färre blir drabbade, säger Sven Hunhammar.

Så många får hjälp att minska bullret

Trafikverket ansvarar för att minska bullret för de som bor vid statliga vägar och järnvägar.

Både vid nybyggen och vid äldre fastigheter kan Trafikverket sätta in åtgärder, som bullerdämpning i fönster eller särskilda bullerplank eller jordvallar.

Antal personer som fått stöd för att minska bullret vid vägar

2012: 2500

2013: 4200

2014: 2100

2015: 1900

2016: 1900

Antal personer som fått stöd för att minska bullret vid järnväg

2012: 5200

2013: 2900

2014: 3200

2015: 1300

2016: 1600

Källa: Trafikverket

(siffrorna avser alla som fått bullerdämpning, oavsett ljudnivå från början)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågbuller

Mer i ämnet