Ånglok med vagnar avgår från Nora station

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På lördagen gick det första museitåget i Nora igen efter flera månaders uppehåll. Foto: SVT

Veterantågen i Nora rullar igen

Publicerad

En stor fråga inför den traditionella Noramarken var om veteranjärnvägen skulle köra några tåg. Hittills har de alltid gjort det, men vinterns och vårens rabalder kring museijärnvägen gjorde att det var allt annat än säkert i år.

I våras blev museijärnvägsfolk runtom i Sverige bestörta. Styrelsen i Nora Bergslags veteranjärnväg, NBVJ, avgick och det såg ett tag ut som att det var slut med museitåg i Nora. Oron gjorde att intresserade strömmade till och det valdes en ny styrelse. På lördagen gick det första tåget efter uppehållet.

– Det är ju fantastiskt. Efter två månaders slit så är vi igång igen, säger ordföranden i NBVJ, Per-Åke Lampemo.

Arbetet har pågått under helger för att få banan i körbart skick igen. Bland annat handlade det om att byta utslitna fjäderbrickor i rälernas skarvar och att byta ut en del sliprar.

Fortfarande ansträngd ekonomi

Den nya styrelsen såg till att gamla skulder betalades. Uppehållet betydde att inga biljettintäkter kom in. Istället gick föreningen ut och bad om bidrag från järnvägsintresserade, och såväl privatpersoner som organisationer har bidragit. Det betyder dock inte att det finns mycket pengar på föreningens konto.

– Ekonomin är fortsatt ansträngd, men vi har så pass att vi klarar oss. Nu har vi ju börjat komma igång med trafiken, säger Per-Åke Lampemo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.