”Gotland ska bli ett intressant utvecklingsområde, då kan inflyttningen öka”, säger Mikael Damberg (S). Foto: TT, Veronica Gardell, SVT

100 nya miljoner till Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart hur regeringen tänker använda de 100 miljoner kronor som dåvarande miljöministern Åsa Romson (MP) lovade satsa på det gotländska näringslivet när Ojnareskogen förra året utsågs till Natura 2000-område.

I samband med att Ojnareskogen utpekades som natura 2000-område av regeringen förra året, så utlovades Gotland 100 miljoner kronor av staten för att stärka industrin och näringslivet på ön.

Idag tog näringsministern emot slutrapporten som säger vad pengarna ska användas till.

Kampen om kalket på Gotland

Fyra områden utpekade

Många hade samlats i kongresshallen Wisby Strand för att höra vad regeringens kontaktperson Peter Larsson tillsammans med en mängd gotländska aktörer kommit fram till. I slutrapporten lyfts fyra områden fram där de 100 miljonerna ska kunna bidra till tillväxt. Bland annat så ska ett centrum för ny industriell utveckling bildas för att hjälpa små tillverkningsföretag. Det blir också satsningar på den digitala utvecklingen, besöksnäringen och livsmedelssektorn.

– Jag är mycket glad för att Peter Larsson har jobbat så nära Region Gotland och alla andra intressenter för att få ett så starkt för de här fyra prioriteringarna. För jag tror inte att statliga insatser får någon bra effekt om de inte är regionalt förankrade och bygger på Gotlands styrkor, säger Mikael Damberg (S), närings- och innovationsminister som tog emot rapporten idag.

Kompensation för Ojnarebeslutet

Det var i slutet av augusti förra året som regeringen meddelande att området kring Bästeträsk och den omstridda Ojnareskogen ska bli ett Natura 2000-område, ett beslut som gör det omöjligt för Nordkalk att starta sitt planerade kalkbrott där. I förlängningen hotas de jobb som kalkbrytningen ger. Regeringen gav då 100 miljoner kronor till Gotland.

Tror inte på snabb effekt

Mikael Nilsson, ombudsman för IF Metall på Gotland, är försiktigt optimistisk när det gäller de satsningar som kommer från stödpengarna. Men det kommer ta tid innan man ser effekterna.

– Det vi pratar om nu, det ser vi effekten av om 5-10 år. Företagen som kan startas inom ramen för det här, där är det inom livsmedel som det kan finnas sysselsättning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet