När fler personer får ersättningen indragen från Försäkringskassan, till exempel sjukpenning eller aktivitetsersättning, så leder det till att fler personer med stora svårigheter kommer till Arbetsförmedlingen. Det framgår av Arbetsförmedlingens årsredovisning.
– Min bild är att den tuffare bedömningen hos Försäkringskassan gör att det är många personer som är svagare som kommer till oss. Och personer med flera diagnoser och psykisk ohälsa har ökat, säger Anette Dunå som jobbar med att stötta personer med funktionsnedsättningar på Arbetsförmedlingen i Linköping.
”Tidigare har vi samverkat”
Hon anser att Försäkringskassan borde vara delaktig på samordningsmöten med de här personerna.
– Tidigare har vi samarbetat på ett annat sätt. Men de har fått mer restriktiva regler om att inte närvara på möten. Därför blir många frågor hängande i luften, säger Anette Dunå som är SIUS-konsulent.
Det handlar till exempel om möten med personer där olika myndigheter ska samarbeta för att få till en bra lösning framåt.
”Vi saknar Försäkringskassan”
– Där saknar vi Försäkringskassan och det tror jag att många kan skriva under på.
När Försäkringskassan har fattat ett beslut om att dra in ersättningen så närvarar de inte längre på samordningsmöten, enligt Anette Dunå. Och den bilden bekräftas av Försäkringskassan.
”Vi deltar inte vid samverksansmöten”
”Vi deltar generellt inte vid samverkansmöten när en person inte har en pågående ersättning från Försäkringskassan”, skriver Andreas Pettersson, områdeschef på avdelningen för funktionsnedsättning på Försäkringskassan, i en skriftlig kommentar till SVT.
Enligt honom har Arbetsförmedlingen och kommunerna ”en mängd egna överenskommelser där Försäkringskassan inte är en part”.
Försäkringskassan har, enligt Andreas Pettersson, tolkat lagen som att Försäkringskassan ska samordna rehabiliteringsinsatser för personer som har en ersättning från Försäkringskassan.
”Det blir svårt att rehabilitera”
– Vi saknar ju Försäkringskassans närvaro på de här samverkansmötena. På något sätt behövs en förståelse och en samverkan för att långsamt och säkert bygga och upp och rusta de här individerna, säger Anette Dunå vid Arbetsförmedlingen i Linköping.
Konsekvenserna av det här är att det kan bli svårt att rehabilitera och rusta de här personerna, enligt Anette Dunå, eftersom oron för ekonomin och framtiden tar över.
– Jag tror att det är en framgångsfaktar, att alla myndigheter deltar vid samverkan, säger hon.
Hör mer om SIUS-konsulentens erfarenheter i videon här ovanför.
Hör av dig!
Vad har du för erfarenheter av det stöd som Arbetsförmedlingen kan erbjuda till personer med en funktionsnedsättning? Har du själv en funktionsnedsättning? Är du anhörig? Jobbar du inom Arbetsförmedlingen eller möter på annat sätt personer som behöver stöd i ditt jobb? Skriv ner dina erfarenheter och mejla till tina.enstrom@svt.se. Du får vara anonym. Ange gärna i mejlet om vi får publicera dina erfarenheter.