Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Arbetsförmedlarnas uppdrag omöjligt

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlarna hinner inte med sitt jobb. Det visar en ny enkät från fackförbundet SSR. Var fjärde arbetsförmedlare svarar att de inte ens har förutsättningar att leva upp till lagens krav.

Enkätundersökning bekräftar det som SVT:s granskning har visat under året. Där visade vi bland annat att många arbetsförmedförmedlare hade så många arbetssökande att de omöjligt kunde hinna med sitt jobb.

Granskningen ledde till att den nytillträdda generaldirektören för Arbetsförmedlingen ändrade rutinerna i våras.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Men situationen är fortfarande allvarlig. Det visar en ny enkätundersökning från fackförbundet SSR.

Hög arbetsbelastning

Nio av tio arbetsförmedlare svarar att arbetsbelastningen är hög. Ungefär hälften anser att den psykosociala arbetsmiljön har försämrats det senaste året.

Det här leder till att arbetsförmedlarna inte klarar av sitt jobb. Mindre än hälften av personalen, bara 40 procent, anser att de klarar av kärnuppdraget.

Situationen är allvarligast bland gruppen arbetsförmedlare och för dem som jobbar i Mälardalen, Östergötland, Stockholm och på Gotland.

“Fastnar i administration”

Var fjärde arbetsförmedlare svarar att de inte ens har förutsättningar att leva upp till lagens krav. Situationen är värst i Nordvästra Götaland, Norra Mälardalen och Småland.

I kommentarerna skriver arbetsförmedlarna om tidsbrist och att de lägger arbetstiden på fel saker:

“Grundtanken med Arbetsförmedlingen är att vi ska förmedla arbeten. Jag försöker verkligen göra detta, men jag fastnar i administration och annat.”

“Den mesta arbetstiden går åt till att administrera arbetslösheten för att tillfredsställa systemen.”

Enkäten bygger på intervjuer med 2.951 personer som jobbar på landets arbetsförmedlingar. Svarsfrekvensen var 70 procent.

RÄTTELSE: Vi har tidigare uppgett att personalen i genomsnitt lägger 2 procent av arbetstiden på att möta arbetssökande respektive arbetsgivare. Den procentsiffran gäller bara en mindre del av personalen och alltså inte samtliga som jobbar där.

SE DOKUMENTÄREN – Vägen mot Fas 3

Varför träffar arbetsförmedlaren Karin aldrig någon av sina 1.100 arbetssökande? Varför säger Fas 3-anordnaren att han ligger risigt till om han hjälper de arbetslösa att få ett jobb? Varför måste arbetsförmedlaren Ingemar säga nej till utbildningar – trots att det skulle leda till jobb?

Vi har under sju månader filmat inifrån Fas 3-mässor och Arbetsförmedlingar för att försöka förstå varför så många människor hamnar i långtidsarbetslöshet och Fas 3.

Här kan du se dokumentären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet