Just nu finns det cirka 850 SIUS-konsulenter inom Arbetsförmedlingen – och de kommer att finnas kvar. Foto: Tomas Hallstan/SVT

Arbetsförmedlingen behåller stödet till funktionsnedsatta

Uppdaterad
Publicerad

Trots stora neddragningar inom Arbetsförmedlingen kommer det utökade stödet till funktionsnedsatta – som kallas SIUS – att finnas kvar i samma omfattning. Förra året deltog drygt 18 000 personer i SIUS, visar ny statistik från Arbetsförmedlingen.

SIUS-konsulenterna hjälper arbetssökande med en funktionsnedsättning att hitta en lämplig arbetsplats. Och de kan även vara med på arbetsplatsen och stötta både arbetstagaren och arbetsgivaren i upp till två år.

– Det är en exklusiv insats som kostar mycket, men det lönar sig, säger Håkan Ljungberg som är chef vid Arbetsförmedlingen i Linköping.

Stödet till funktionsnedsatta

Enligt honom får många av deltagarna i SIUS jobb efter insatsen, ofta med ett så kallat lönebidrag. Det innebär att Arbetsförmedlingen går in och betalar en del av lönen för att kompensera för funktionsnedsättningen.

850 SIUS-konsulenter

Trots att Arbetsförmedlingen gör stora neddragningar kommer man att behålla antalet SIUS-konsulenter, enligt Sven Zachari som är kvalificerad handläggare på Arbetsförmedlingens huvudkontor. Just nu finns det cirka 850 SIUS-konsulenter inom Arbetsförmedlingen.

– Behovet kommer att kvarstå och ett mål är att fler arbetssökande ska kunna få ett arbete med stöd av SIUS. För närvarande finns inga beslut om att ändra antalet medarbetare som arbetar med SIUS, säger Sven Zachari.

”Klart att det är en satsning”

Det här ser Håkan Ljungberg, chef vid Arbetsförmedlingen i Linköping, som en satsning.

– Det är klart att det är en satsning – i och med att vi har blivit många färre på totalen, men ändå har ungefär lika många SIUS-konsulenter.

Däremot ser han en risk med att personer med en funktionsnedsättningn kan få vänta längre på hjälpen eftersom man har färre arbetsförmedlare och personer som utreder arbetsförmåga.

Förra året minskade antalet individer som deltog i SIUS något jämfört med året innan. Minskningen bedöms bero på den stora personalneddragningen som Arbetsförmedlingen har genomfört under 2019.

Här är länen med flest SIUS-deltagare:

Så här många har deltagit i SIUS de senaste fyra åren – län för län:

(2016, 2017, 2018 och 2019 totalt)

Sverige: 74 573 personer

Stockholms län: 12 939 personer

Västra götalands län: 12 484 personer

Skåne län: 11 484 personer

Östergötlands län: 3 828 personer

Örebro län: 3 406 personer

Gävleborgs län: 3 291 personer

Värmlands län: 3 291 personer

Uppsala län: 2 561 personer

Västmanlands län: 2 532 personer

Södermanlands län: 2 361 personer

Jönköpings län: 1 844 personer

Västernorrlands län: 1 765 personer

Norrbottens län: 1 765 personer

Dalarnas län: 1 738 personer

Hallands län: 1 609 personer

Kronobergs län: 1 589 personer

Jämtlands län: 1 526 personer

Västerbottens län: 1422 personer

Kalmar län: 1 343 personer

Blekinge län: 1 251

Gotlands län: 544 personer

SIUS är en insats hos Arbetsförmedlingen. En SIUS-konsulent kan hjälpa personer med en funktionsnedsättning att hitta en arbetsplats. De kan också vara med och stötta, både arbetstagaren och arbetsgivaren, i upp till två år. Arbetsförmedlingen kan bidra till en del av lönen för att kompensera för funktionsnedsättningen. Arbetsgivaren kan också få hjälp med hjälpmedel för att underlätta.

SIUS betyder Särskild stödperson för Introduktions- och Uppföljnings-Stöd.

För att få hjälp av en SIUS-konsulent måste man först ha blivit utredd hos Arbetsförmedlingen för att se vilket behov av stöd man har. Man måste också anses vara ”jobb-redo”, det vill säga kunna passa tider och fungera på en arbetsplats.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stödet till funktionsnedsatta

Mer i ämnet