Arkivibild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Arbetslösheten ökar på Gotland och i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Både på Gotland och i Östergötland stiger arbetslösheten. Mest ökar den bland ungdomar 18-24 år i Östergötland. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån och Arbetsförmedlingen som jämfört augusti i fjol med augusti i år.

Arbetslösheten bland ungdomar i Östergötland har stigit med 4,4 procentenheter, från 9,7 procent till 14,1 procent, jämfört med samma period i fjol. Totalt har arbetslösheten ökat med 1,6 procentenheter, från 7,7 till 9,3 procent.

På Gotland har ungdomsarbetslösheten stigit med 3,9 procentenheter. Från 7,1 till 11 procent. Och den totala arbetslösheten har ökat med 1,8 procentenheter, från 5 till 6,8 procent.

För hela Sverige är den totala arbetslösheten 9,1 procent och bland ungdomar 13,3 procent.

Gymnasieutbildning en fördel

Det är fortsatt ett svårt läge på arbetsmarknaden med många som blir arbetslösa. Samtidigt ökar antalet som lämnar Arbetsförmedlingen för jobb och studier, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

– Det visar att arbetsmarknaden börjar komma igång. Samtidigt ser vi en tudelning, de som får jobb är i huvudsak personer som blev arbetslösa under pandemin och som har gymnasieutbildning, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.