Maria Sundén Joge är orolig för sina hästar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vargens närvaro och angrepp har skapat oro i samhället Tjällmo i Östergötland. Hör i klippet hur den har påverkat invånarna i byn. Foto: SVT/ Christian Zetterdahl

Fler vargar i södra Sverige – oro i Tjällmo efter attackerna

Uppdaterad
Publicerad

En växande vargstam i södra Sverige kommer leda till fler möten mellan människa och varg i tätbebyggda områden. I Tjällmo, Östergötland, har det nyligen skett flera vargattacker, vilket har väckt en oro bland invånare i det lilla samhället.

Flera vargangrepp nära centrum av samhället har skett i Tjällmo på sistone. Maria Sundén Joge driver en hästgård i närheten och hon är orolig.

– Jag tar numera in mina minsta hästar under natten. Det är obehagligt när den har varit inne i byn och en av attackerna skedde precis på andra sidan vår hage, säger hon.

Varg i Östergötland

Se mer i klippet ovan hur vargangreppen har påverkat invånarna i byn.

”Vargen känner ingen rädsla för människan”

I Östergötland har antalet vargrevir ökat från ett till tre på några år. Den
växande vargstammen i södra Sverige leder dock till konflikter, eftersom vargarna kommer närmare människor och tätbebyggda områden.

– Vargen har inget naturligt utbredningsområde här och det kommer göra att vargen blir ännu mer intim med människan. Eftersom vi inte heller har jagat den på många år så saknar vargen den naturliga skyggheten som ett vilt ska ha och känner ingen rädsla för människan, säger Thomas Ekberg, ordförande för Föreningen Sveriges Jägare.

Fler vargar i södra Sverige

Samtidigt har Naturvårdsverket nyligen beslutat att höja miniminivån från fem till 75 vargar i södra förvaltningsområdet för rovdjur.

– Det har från regeringsnivå funnits en proposition sedan 2013, där målet är att vargen ska spridas ut mer i landet. Nu vid vår senaste översyn så finns det praktiskt ändrade förutsättningar genom att vargarna själva har flyttat mer söderut, så därför har vi nu ändrat miniminivån, säger Hanna Ek, biträdande chef för viltförvaltningsenheten, Naturvårdsverket.

Hanna Ek, biträdande chef för viltförvaltningsenheten, Naturvårdsverket, förklarade i höstas hur man tänker kring miniminivåerna. Se klippet nedan.

En bild på en varg som går genom skog

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Ek, biträdande chef för viltförvaltningsenheten, Naturvårdsverket, förklarade i höstas hur man tänker kring miniminivåerna. Se klippet nedan. Foto: SVT

NATURVÅRDVERKETS nya Miniminivåer för varg

Södra rovdjursförvaltningsområdet 75 vargar (ökning +70)

Södermanland, Östergötland, Kalmar, Jönköping, Kronoberg, Halland, Blekinge, Skåne och Gotland. Gotland är dock undantaget och ska inte ha några vargar.

Mellersta rovdjursförvaltningsområdet 225 (minskning -60 )

Gävleborg, Dalarna, Värmland, Västmanland, Örebro, Stockholm, Uppsala och Västra Götalands län.

Norra rovdjursförvaltningsområdet (ingen miniminivå för varg)

Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Östergötland

Mer i ämnet