Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En varg angrep och dödade Marie Danielssons får i trakten runt Tjällmo. I klippet berättar Marie hur hon ser på attacken. Foto: SVT/ Christian Zetterdahl // TT/ Jonas Ekströmer

Marie Danielsson i Tjällmo förlorade sina får i vargattack

Publicerad

Marie Danielsson är fårägare och en av djurhållarna i östgötska Tjällmo som har drabbats av vargangrepp.

Men trots attackerna, där över ett 30-tal får har dödats på sistone, så försöker hon se händelserna i ett större perspektiv.

– Det är så sorgligt att hitta sina får dödade på det här sättet. Det är en syn som jag aldrig kommer glömma. Men man måste inse att problemet är så mycket större än en grupp får i hagen och mat till vargen, säger Marie Danielsson.

I klippet ovan berättar Marie mer om attacken och hur hon ser på händelsen.

Varg i Östergötland

Bevara ett öppet landskap

Hon berättar vidare att många lantbrukare kämpar för att bevara ett öppet landskap men att detta blir allt svårare när vargarna närmar sig tamboskap och bebyggda områden.

– Det kommer bli färre som vill hålla på med djur – om vi inte längre vågar släppa ut dem på beten. Landskapet växer igen och självförsörjningsgraden i Sverige blir ännu sämre än vad den är idag. Så det är både ekologiska och ekonomiska intressen som krockar här, säger hon.

Efter den tragiska händelsen så tvivlar hon på om hon kommer skaffa nya får.

– Det är mycket tveksamt. Jag behöver verkligen fåren för att hålla min mark fri från sly men osäkerhetsfaktorn är stor, säger Marie Danielsson.

NATURVÅRDVERKETS nya Miniminivåer för varg

Södra rovdjursförvaltningsområdet 75 vargar (+70)

Södermanland, Östergötland, Kalmar, Jönköping, Kronoberg, Halland, Blekinge, Skåne och Gotland. Gotland är dock undantaget och ska inte ha några vargar.

Mellersta rovdjursförvaltningsområdet 225 vargar (-60 )

Gävleborg, Dalarna, Värmland, Västmanland, Örebro, Stockholm, Uppsala och Västra Götalands län.

Norra rovdjursförvaltningsområdet (ingen miniminivå för varg)

Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Östergötland

Mer i ämnet