Skyddsjakt på varg är nu avslutad, den har pågått sen 12 juli i nordvästra Östergötland. Foto: Anders Wiklund/TT

Avslutad skyddsjakt i Tjällmo – ingen varg skjuten

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsjakten på varg som attackerade får i nordvästra Östergötland avslutades den 21 juli utan att någon varg fälldes. Trots detta har vargarnas rörelsemönster förändrats, vilket tyder på att jakten haft önskad effekt.

Mellan den 20 maj och 11 juni i år skedde tre vargangrepp på får nära Tjällmo och Godegård. Efter det andra angreppet bedömde Länsstyrelsen att risken för fler attacker var hög, trots att akuta åtgärder vidtagits. Därför beslutade de om skyddsjakt på varg. Beslutet trädde i kraft efter det tredje angreppet.

– Skyddsjaktorganisationen har lagt ned väldigt många timmar och varit ute hela nätter. Vi är mycket nöjda med organisationen och den kommunikation vi haft, säger Kristoffer Hellberg, tillförordnad chef för Avdelningen för Djur, landsbygd och livsmedel vid Länsstyrelsen Östergötland.

Länsstyrelsen Östergötland övervakar kontinuerligt situationen genom sitt uppdrag inom rovdjursförvaltning. Om nya angrepp sker kan ett nytt beslut om skyddsjakt bli aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Östergötland

Mer i ämnet