Fyra gårdar i nordvästra Östergötland har nu drabbats av vargattacker. Bilden är en arkivbild. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Attack på kalv utanför Motala – beslut om ny skyddsjakt

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare skyddsjakten efter varg i området kring Tjällmo blev resultatlös efter sex veckor. Natten till tisdag inträffade ytterligare ett vargangrepp på en kalv och Länsstyrelsen i Östergötland har nu beslutat om ny skyddsjakt.

Fyra gårdar i nordvästra Östergötland, i Motala kommun, har nu drabbats av vargangrepp sedan den 20 maj i år. Senaste skyddsjakten efter varg avslutades den 21 juli, men inget rovdjur fälldes och jakten förlängdes inte.

Men under natten till tisdag attackerades en kalv av varg på en gård söder om Godegård. Den fick senare avlivas på grund av sina skador.

Varg i Östergötland

Vill hindra nya angrepp

Nu inleds en ny skyddsjakt till och med den 11 september i området kring Fågelmossenreviret i Motala kommun. Länsstyrelsen i Östergötland tog beslutet på onsdagen.

– Även om skyddsjakten avslutades kunde ett nytt beslut bli aktuellt om en ny händelse skulle inträffa, vilket nu har skett, säger Kristoffer Hellberg, tillförordnad chef vid avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel i ett pressmeddelande.

Beslutet om ny skyddsjakt gäller omedelbart.

– Vi ser att det är viktigt att skyndsamt besluta om skyddsjakt för att förhindra fler angrepp på tamdjursbesättningar, säger Kristoffer Hellberg.

Marie Danielsson i Tjällmo har också fått sina djur angripna av varg. Hör henne berätta i klippet nedan.

Marie Danielsson med sin hund

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En varg angrep och dödade Marie Danielssons får i Tjällmo. I klippet berättar Marie om hur hon ser på attacken. Foto: SVT/ Christian Zetterdahl // TT/ Jonas Ekströmer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Östergötland

Mer i ämnet