Biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är inte ett alternativ att passivt se på när den här fortsätter att bre ut sig, säger Paulina Brandberg (L), jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister. Hör henne kommentera SVT:s granskning. Foto: SVT

Biträdande ministern Paulina Brandberg (L) om skuggsamhället: ”Problemet är akut”

Uppdaterad
Publicerad

Ett skuggsamhälle har tillåtits breda ut sig i Sverige under en lång tid. Det menar biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L).

– Problemet är så omfattande att det är akut, säger hon till SVT.

För tre år sedan granskade Riksrevisionen statens insatser mot arbetskraftsexploatering och kom fram till att det finns stora brister i alla delar av systemet. Ingen myndighet hade en överblick av problemet och de flesta arbetsgivare som utnyttjade människor kom undan – och slapp straff.

– Jag tycker vi borde gjort otroligt mycket mer för längesen. Vi ser ett skuggsamhälle på svenska arbetsmarknaden som som tillåtits breda ut sig under en lång tid, säger Paulina Brandberg.

Utnyttjade på svenska arbetsplatser

Sedan 2018 ingår åtta myndigheter i samverkan mot arbetslivskriminalitet och enligt det senaste regeringsuppdraget öppnas nu regionala A-krim center där myndigheterna sitter och jobbar ihop. De genomför bland annat gemensamma arbetsplatskontroller.

Den nuvarande regeringen har också bildat ”Delegationen mot arbetslivskriminalitet” som har i uppdrag att verka samlande och stödjande i arbetet mot arbetslivskriminalitet.

– Vi går hårt fram mot problematiken. Det är inte ett alternativ att passivt se på när den här fortsätter att breda ut sig, säger Paulina Brandberg jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister.

Få som utnyttjar döms

Sedan 2018 finns lagen människoexploatering som kom till efter att flera myndigheter och sakkunniga märkt av att exploateringen av utsatta personer ökat.

Men hittills har endast nya lagen om människoexploatering resulterat i sju fällande domar.

Gör ni verkligen tillräckligt?

– Den här regeringen har från dag ett prioriterat upp det här arbetet. Vi ser över den här myndighetssamverkan och satsar hårt på A-krimcentrena. Vi har också delegationen mot arbetslivskriminalitet som följer arbetet och tittar på åtgärder.

SVT:s reporter Linnea Burén berättar hur det går till när människor utnyttjas på arbetsmarknaden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Linnea Burén förklara hur utnyttjandet av arbetskraft kan gå till på svenska arbetsplatser. Foto: Martin Klevelid/SVT

LAGEN OM Människoexploatering:

  • Den arbetsgivare som utnyttjar andra människors utsatthet genom att lura in dem i arbete och tvinga dem jobba under svåra förhållanden begår ett brott kan dömas för människoexploatering.
  • Lagen om människoexploatering kom till 2018 efter att flera myndigheter och sakkunniga märkt av att exploateringen av utsatta personer ökat.
  • Sedan tidigare fanns lagen om människohandel, men den behövde förstärkas då den inte ansågs ge tillräckligt skydd mot exploatering av utsatta personer. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utnyttjade på svenska arbetsplatser

Mer i ämnet