Det var 2018 som det gifta paret Fardowsi Zaman och Imtiaz Ahmed kom från Bangladesh till Sverige för att Fardowsi skulle studera vid Linköpings universitet. De hade ingenstans att bo, men blev erbjudna rum och arbete av en restaurangägare i Norrköping.
Tillvaron blev snabbt en mardröm.
På restaurangen blev Imtiaz och Fardowsi hotade att arbeta under slavliknande arbetsvillkor med utebliven lön.
– Vi kände oss som slavar, säger Fardowsi Zaman.
Fick upprättelse – unik dom
I en unik rättegång fick Imtiaz och Fardowsi upprättelse när restaurangägaren dömdes för människoexploatering 2019 i Norrköpings tingsrätt. Det var första gången någonsin som en person dömdes för människoexploatering – en lag som infördes 2018 tänkt att minska antalet utnyttjade på svenska arbetsmarknaden.
Restaurangägaren själv menar att paret aldrig jobbat på hans restaurang. Men fallet gick ända upp till Högsta domstolen och där dömdes ägaren i februari 2022 till att bland annat betala skadestånd, då paret hotats arbeta under slavliknande villkor utan att få någon lön. Det är Kronofogdens uppgift att driva in pengar från personer som är dömda att betala skadestånd, men enligt Imtiaz och Fardowsi har de ännu inte fått några pengar från sin före detta chef.
– Vi har fortfarande inte fått några pengar av honom, säger Fardowsi Zaman.
Ingen dömd på fyra år
När restaurangägaren dömdes för människoexploatering var lagen ny. Men trots att det gått fyra år sedan tingsrättsdomen visar SVT:s granskning att Fardowsi och Imtiaz förre chef fortfarande är den enda arbetsgivaren ute på en fysisk arbetsplats som dömts för människoexploatering.
Idag bor Fardowsi och Imtiaz kvar i Norrköping med sin ettårige son. De hoppas att ingen annan ska behöva uppleva det de var med om på restaurangen. Hör paret berätta mer i videon ovan.
DETTA HAr Hänt:
- Hösten 2018: Imtiaz och Fardowsi utnyttjas på restaurangen i Norrköping.
- December 2019: Norrköpings tingsrätt dömer restaurangägaren till fängelse och skadestånd för människoexploatering.
- 2021: Göta Hovrätt friar restaurangägaren för människoexploatering. Men han döms att betala skadestånd.
- Januari 2022: Högsta domstolen dömer restaurangägaren till villkorlig dom och skadestånd för människoexploatering.
- December 2023: Imtiaz och Fardowsi har ännu inte fått några pengar av restaurangägaren.
FAKTA: MÄNNISKOEXPLOATERING OCH DE FÄLLANDE DOMARNA
- Människoexploatering handlar om att tvinga eller lura utsatta personer att arbeta för en låg lön, eller helt obetalt, under orimliga arbetsvillkor. Olika tvång eller hot kan vara inblandade och det ska gå att bevisa att gärningsmannen haft avsikten att kränka den offrets frihet, frid och mänskliga värdighet.
- Endast en person har blivit fälld för människoexploatering ute på en fysisk arbetsplats. Det är restaurangägaren som utnyttjade Fardowsi och Imtiaz i Norrköping 2018.
- Utöver den domen finns sex andra fällande domar om människoexploatering.
- Fem av de fallen handlar om tiggeri, där minderåriga tonåringar tvingats tigga utanför matbutiker i Göteborg, Jönköping och Varberg.
- Det senaste fallet handlar om ett gift par i Göteborg som, i sitt hem, tvingade två barnflickor att arbeta dygnet runt med mycket lite betalt. Domen med barnflickorna kom tidigare i höst.