Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Juridikforskaren Anna Sonnsjö Andersson listar tre saker som hon menar hjälper de kriminella arbetsgivarna att utnyttja människor Foto: SVT/Linnea Burén

Forskare: Så hjälper staten kriminella arbetsgivare att frias från exploatering i svenska bolag

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna hjälper kriminella arbetsgivare undan straff när de exploaterade offren utvisas ur Sverige – innan de hinner vittna i en rättsprocess. Det menar Anna Sonnsjö Andersson, juridikforskare vid Lunds universitet.

Av de tiotusentals människor som beräknas bli offer för arbetslivskriminalitet i Sverige har en stor andel utländsk bakgrund. Många av dem är papperslösa, vilket betyder att de inte har rätt att arbeta i landet.

Men om en papperslös person blir offer för ett brott, exempelvis människohandel eller människoexploatering, har den rätt att bli erbjuden ett särskilt uppehållstillstånd som varar under rättsprocessen. Det är polis eller åklagare som gör ansökan.

Utnyttjade på svenska arbetsplatser

Migrationsverkets årsredovisningar visar att 418 tillfälliga uppehållstillstånd beviljades mellan 2018-2022. Under samma period identifierade Migrationsverket drygt 2000 misstänkta offer för människohandel eller människoexploatering, visar siffror som SVT Nyheter Öst sammanställt.

Under de åren gjordes över 8 800 arbetsplatskontroller av myndigheterna som satsar på ett utökat samarbete för att stoppa arbetslivskriminalitet.

– Jag tror att myndigheterna behöver bli bättre på att identifiera brottsoffer när man genomför arbetsplatsinspektioner, säger juridikforskaren Anna Sonnsjö Andersson.

I videon ovan listar juridikforskaren tre andra problem på hur, hon menar, att staten hjälper kriminella arbetsgivare att utnyttja människor i svenska bolag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter Öst har granskat människoexploateringen av utländsk arbetskraft på svenska arbetsplatser. I klippet ovan ser du en sammanfattning av rapporteringen. Foto: SVT/Storyblocks/Unsplash

tidsbegränsat uppehållstillstånd

Enligt 5 kap. 15 § utlänningslagen (2005:716) ska tidsbegränsat uppehållstillstånd ges till bevispersoner efter förundersökningsledares ansökan. Migrationsverket ansvarar för att pröva ansökan skyndsamt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utnyttjade på svenska arbetsplatser

Mer i ämnet