Av de tiotusentals människor som beräknas bli offer för arbetslivskriminalitet i Sverige har en stor andel utländsk bakgrund. Många av dem är papperslösa, vilket betyder att de inte har rätt att arbeta i landet.
Men om en papperslös person blir offer för ett brott, exempelvis människohandel eller människoexploatering, har den rätt att bli erbjuden ett särskilt uppehållstillstånd som varar under rättsprocessen. Det är polis eller åklagare som gör ansökan.
Migrationsverkets årsredovisningar visar att 418 tillfälliga uppehållstillstånd beviljades mellan 2018-2022. Under samma period identifierade Migrationsverket drygt 2000 misstänkta offer för människohandel eller människoexploatering, visar siffror som SVT Nyheter Öst sammanställt.
Under de åren gjordes över 8 800 arbetsplatskontroller av myndigheterna som satsar på ett utökat samarbete för att stoppa arbetslivskriminalitet.
– Jag tror att myndigheterna behöver bli bättre på att identifiera brottsoffer när man genomför arbetsplatsinspektioner, säger juridikforskaren Anna Sonnsjö Andersson.
I videon ovan listar juridikforskaren tre andra problem på hur, hon menar, att staten hjälper kriminella arbetsgivare att utnyttja människor i svenska bolag.
tidsbegränsat uppehållstillstånd
Enligt 5 kap. 15 § utlänningslagen (2005:716) ska tidsbegränsat uppehållstillstånd ges till bevispersoner efter förundersökningsledares ansökan. Migrationsverket ansvarar för att pröva ansökan skyndsamt.