Chilo Martinez, 27 år, som greps utanför Magdalena Anderssons villa och blev känd i media som ”statsministerns städerska”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Chilo Martinez berätta om kvällen då hon greps vid den dåvarande statsministerns villa. Foto: SVT/Linnea Burén

Magdalena Anderssons städerska Chilo Martinez får skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Städerskan Chilo Martinez som greps vid tidigare statsminister Magdalena Anderssons bostad får nu skadestånd på 127 000 kronor av sin tidigare arbetsgivare. Det rapporterar Expressen.

Städerskan, en 28-årig kvinna från Nicaragua, hade med hjälp av fackförbundet SAC Syndikalisterna stämt arbetsgivaren för utebliven lön.

Rättegången har skjutits upp i ett år. Inte heller på torsdagen dök städföretagaren upp i Nacka tingsrätt. Rätten underkände hans skäl till frånvaro och dömer städerskan till 81 900 kronor i utebliven lön. Dessutom får hon ett skadestånd på 45 000 kronor, enligt tidningen.

Utnyttjade på svenska arbetsplatser

– Vi är väldigt glada. Efter ett år av förhalningar är bolaget äntligen dömt att betala lönen och skadestånd, säger Chilo Martinez fackliga ombud Emil Boss SAC till SVT.

Kvinnan blev en riksnyhet efter att hon greps vid dåvarande statsministerns privata bostad i Nacka i december 2021.

Hon och en kollega var på väg in i villan när larmet utlöstes och städerskan, som var efterlyst efter ett avvisningsbeslut, låstes in på Migrationsverkets förvar och skickades våren 2022 ut ur landet.

– Jag är en vanlig människa som försökte jobba och tjäna pengar. Den som var oansvarig var min chef, har Chilo Martinez sagt till SVT Nyheter Öst som tidigare granskat kriminalitet inom arbetslivet.

Exploaterade människor på svensk arbetsmarknad. SVT Nyheter Östs granskning om utnyttjande och exploatering på svenska arbetsplatser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter Öst har granskat människoexploateringen av utländsk arbetskraft på svenska arbetsplatser. I klippet ovan ser du en sammanfattning av rapporteringen. Foto: SVT/Storyblocks/Unsplash

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utnyttjade på svenska arbetsplatser

Mer i ämnet