Utsikt från Gotland över Östersjön Foto: Mattias Vejlens/Privat

Bräckvattenverket blir kraftigt försenat

Uppdaterad
Publicerad

Det nya bräckvattenverket i Kvarnåkershamn på Gotland som ska avsalta havsvatten, blir kraftigt försenat.

Enligt planen skulle bräckvattenverket vara igång till sommaren 2018 och säkra vattentillgången på södra Gotland.

Orsaken till förseningen är att region Gotland måste följa lagen om offentlig upphandling och de miljölagar som finns, vilket tar längre tid än man först trodde. Bland annat strandskyddet i det naturkänsliga området.

Vattenbristen på Gotland

Brist på ”know how”

– Och ytterligare en komplicerande faktor är intagsledningen från Östersjön. Den måste gå närmare två kilometer ut i Östersjön och grävas och sprängas ner i botten ungefär en kilometer till ett maxdjup på fem meter under bottennivån, säger förvaltningschef Patric Ramberg på teknikförvaltningen.

Det blir Sveriges första, riktigt stora bräckvattenverket (avsaltningsverk).

– Det är också brist på arkitekt- och ingenjörsföretag i Sverige och dess närhet, som har erfarenhet av den här typen av komplicerade projekt och byggnationer.

Väntas vara färdigt 2019

– Bräckvattenverket i Kvarnåkershamn kommer med största sannolikhet inte stå klart förrän till sommaren 2019, säger Patric Ramberg.

Det är Region Gotlands teknikförvaltning som driver projektet Kvarnåkershamns nya vattenverk, södra Gotlands vattenförsörjning.

Får konsekvenser

– Det här innebär sammantaget att Region Gotland måste ”ta höjd” för att det kan bli två besvärliga vattenår framöver, säger Patric Ramberg.

Bevattningsförbud över hela ön kan komma att införas redan 1 april. Det anslutningsstopp till kommunala nätet för dricksvatten som råder på södra Gotland kommer att fortsätta tills dricksvattenförsörjningen är säkrad.

Region Gotlands teknikförvaltning planerar dessutom tillsammans med länsstyrelsen med flera en del andra åtgärder för att spara på dricksvattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen på Gotland

Mer i ämnet