Cementas kalkbrytning vid Slite på Gotland. Foto: TT

Cementa får inget prövningstillstånd i Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen uppger i ett pressmeddelande att de inte ger prövningstillstånd i målet om fortsatt och utökad täkt- och vattenverksamhet hos Cementa vid Slite på Gotland. 

– Beslutet innebär att den här prövningsprocessen är slut och att Cementa måste börja om från början, säger Jonas Ebbesson, professor i miljörätt.

Onsdagens beslut innebär att mark- och miljööverdomstolen beslut den 6 juli, där man underkände Cementas konsekvensanalyser av 20 års fortsatt kalkbrytning i Slite på Gotland, står fast. Företaget tillstånd går ut 31 oktober. Det får därefter inte bryta någon kalk, utan måste börja om från början.

– Företaget kan gå in med en ny ansökan till mark- och miljödomstolen och det blir ett nytt mål med ny prövning, ny huvudförhandling. I den processen kan regeringen komma att besluta att lyfta upp frågan, säger Jonas Ebbesson, professor i miljörätt.

Kampen om kalket på Gotland

Han fortsätter:

– Domstolen kan också komma att hänskjuta frågan till regeringen på eget initiativ. Men även då görs först en prövning i domstolen, som i så fall skickar ett yttrande till regeringen.

HD menar att för att den ska pröva ett överklagande av det här slaget krävs prövningstillstånd och det ges om det är av ”vikt för ledning av rättstillämpningen”. Något som HD inte anser gäller i det här fallet och Mark-och miljööverdomstolens beslut står därmed fast.

Regeringen kan bevilja förlängning

Jonas Ebbesson är inte förvånad över utgången.

– Jag var säker på att HD inte skulle överpröva Mark- och miljööverdomstolens bedömning av miljökonsekvensbeskrivningen, och jag ser inte heller några andra sakliga skäl till varför HD skulle bevilja prövningstillstånd.

Han förklarar att HD:s beslut innebär slutet på den här processen. Däremot kan den av regeringen förslagna ändringen av miljöbalken göra det möjligt för Cementa att bedriva sin verksamhet åtminstone ett tag till, om regeringen beviljar en förlängning av det befintliga tillståndet.

– Regeringen måste då, baserat på den nya ändringen i miljöbalken, bereda och fatta ett nytt beslut om förlängning av tiden för att utnyttja det befintliga tillståndet inom den volym som redan har miljöprövats och godkänts.

Regeringen meddelade tidigare i augusti att man vill ge Cementa ytterligare åtta månaders möjlighet att bryta kalksten på Gotland, enligt miljö- och klimatminister Per Bolund. Efter det finns det däremot inget förlängt tillstånd att få.

– Om regeringen skulle förlänga det befintliga tillståndet ytterligare efter åtta månader eller utöka volymen, skulle den dock bryta både mot EU:s lagstiftning om miljöbedömningar, grundvatten och naturskydd, och mot Århuskonventionen som Sverige är part till och som kräver att allmänheten ska kunna delta i beslutsprocessen, säger Ebbesson.

Larm från byggarna

Cementas anläggning i Slite på Gotland står för tre fjärdedelar av all cement som används i Sverige. Byggbranschen larmar om att det kan bli totalstopp i bygg- och anläggningsbranchen.

– Det kommer inte stanna vid att bygg- och anläggning har 280 000 personer som direkt berörs. För vi kommer inte ha möjlighet att bygga, inte ha igång vindkraftverk, batterifabriker eller nya järnvägar, sa Catharina Elmsäter-Svärd, vd byggföretagen, tidigare i somras.

Mark- och miljööverdomstolen menar att miljökonsekvensbeskrivningen har brister och att det inte går att ta ställning till brytningens inverkan på miljön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet