Det kan SVT Nyheter Öst avslöja genom att vi använt oss av dold inspelning när vi tagit kontakt med och besökt salonger runt om i Östergötland.
Anmärkningsvärt är att bland de som kan tänka sig att bryta mot lagen finns läkare och sjuksköterskor som dagtid är anställda på sjukhus och vårdcentraler av Region Östergötland, men som på sin fritid jobbar extra med att utföra olika typer av estetiska behandlingar. Flera av skönhetssalongerna som bryter mot lagen framhåller sina anställdas ordinarie anställningar när vi är i kontakt med dem. Att kunna avslöja deras flexibla förhållande till lag och etik hade inte varit möjligt att göra utan dold inspelning. Det var nödvändigt för att avslöjandet skulle vara möjligt.
Teamet bakom granskningen kontaktade innan publiceringen 20 salonger i Östergötland. Hälften av salongerna var beredda att bryta mot lagen. Vi besökte sedan tre av salonger med dold kamera för att verkligen få veta om de skulle bryta mot lagen, vilket de på alla salongerna kunde tänka sig att göra, vi avbröt precis innan ingreppet skulle fullbordas.
Att problematiken är så utbredd gör att jag väljer att inte publicera namn eller bild på läkare, sjuksköterskor eller salonger som bryter mot lagen. Våra exempel riskerar att skymma det strukturella problemet med att det verkar som att varannan salong inte följer lagen och tar det ansvar för sina kunder som lagen kräver. Det strängaste straffet man kan dömas till om man bryter mot lagen om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar behandlingar är fängelse upp till sex månader.
Alla granskade som brutit mot lagen har erbjudits möjlighet att ge sin syn, se inslaget nedan.