Mimmi Fridlund, Hannes Långdahl, Alexander Jansson Erlander, öppna verksamheten Lotsen Linköping

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Besökare berättar här i klippet varför Lotsen är unik och så betydelsefull för dem. Stödassistent Mimmi Fridlund, besökarna Hannes Långdahl och Alexander Jansson Erlander. Foto: Lena Liljeborg/SVT

De hjälper unga med psykisk ohälsa – nu kan de läggas ner: ”Folk är rädda och ledsna”

Uppdaterad
Publicerad

Den öppna verksamheten Lotsen i Linköping hjälper unga med utmattningssyndrom eller annan psykisk ohälsa. Men nu ska Socialnämnden spara 100 miljoner och Lotsen kan tvingas lägga ner.

– Vi är ett av förslagen som det ska dras ner på, har vi fått veta av våra chefer. Och att vi ska förbereda oss för det, säger stödassistenten Mimmi Fridlund.

I klippet ovan berättar besökare om vad Lotsen betyder för dem.

Unga och psykisk ohälsa

Lotsen i Linköping har sen två år tillbaka satsat på unga med utmattningssyndrom eller annan psykisk ohälsa som PTSD. Unga som behöver en lugn tid för att komma tillbaka till jobbet eller studier.

– Stänger det här, skulle jag driva runt på stan som jag gjorde innan, säger en av besökarna Alexander Jansson Erlander.

Ännu inget beslut

Kommunalråd (M) Annika Krutzén kan inte kommentera något än.

– Nej, ännu finns inget färdigt förslag som politiken har tagit ställning till, säger hon

I Linköping finns det ett 30-tal dagliga LSS-verksamheter. De vänder sig till personer med autism eller intellektuell funktionsnedsättning. Lotsen är ensam i sitt slag med en annan målgrupp.

På Lotsen har besökarna startat en namninsamling och på skärtorsdag 28 mars tar nämnden beslutet om framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga och psykisk ohälsa

Mer i ämnet