Det var den 19 oktober 2004 som en 8-årig pojke och 56-årig kvinna höggs ihjäl i ett bostadsområde i centrala Linköping. Gärningsmannen undkom men lämnade efter sig flera dna-spår.
Dubbelmordet utgör ett av två fall som Nationellt forensiskt center (NFC) hanterar som pilotprojekt efter den lagändring som trädde i kraft vid nyår. Denna innebär att polisen nu inte bara kan söka på gärningsmannens exakta dna-profil utan också på dennes släktingar. Och det har nu gett resultat i Linköpingsfallet.
Utredarna har genom NFC:s försorg och genom släktskapssökning i spårregistret fått in en lista på cirka 30 dna-profiler som har en snarlik dna-profil som den man säkrat från gärningsmannen. Nästa steg blir att föra samtal med personer som kan vara relevanta att höra och eventuellt topsa i mordutredningen.
– Vi har fått en lista på namn som vi håller på och bearbetar och vår förhoppning är att den här analysen ska leda fram till någonting bra, säger Jan Staaf, chef för utredningsenheten Polisregion Öst.
Men det betyder att ni har fått någon träff i utkanten av en familj?
– Ja, exakt så, fast det är på väldigt lång väg. I Billdal verkar det ha varit mycket närmare som jag har förstått. Vi har ett gediget arbete framför oss.
Enligt Jan Staaf skickade man in begäran om familjesökning för någon månad sedan och även om man nu inte skulle nå framgång med de 30-talet träffar man fått så är man inställd på att gå vidare och söka i kommersiella släktforskningsregister.
Men detta innebär ändå ett genombrott i en utredning där man redan topsat tusentals personer i jakt på gärningsmannen. Nu kan man börja sålla i materialet och arbeta sig närmare den person man sökt i snart 15 år.