• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Effekten av utebliven screening bör undersökas

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har gjort att verksamheter inom hälso- och sjukvården fått stå tillbaka. Nu lyfts frågan vilka effekter man eventuellt kunnat se på grund av uteblivna screeningprogram.

Inför onsdagens sammanträde för regionfullmäktige har Moderaterna och Kristdemokraterna i Region Östergötland lämnat in en interpellation för att lyfta frågan huruvida pandemin har påverkat deltagandet i screeningprogram, så som mammografi och cytologprov.

– Vi behöver komma ifatt med den förbyggande vården i allmänhet och den här verksamheten är en del av det. Då måste vi veta hur mycket vi behöver komma ifatt, säger Lena Käcker Johansson (KD), ledamot i regionfullmäktige.

Vill öka deltagandet

De vill även belysa de socioekonomiska skillnader som de menar spelar in för vilka som deltar i screeningverksamheten.

– Vi eftersträvar naturligtvis en likvärdig vård för alla invånare i Östergötland. Därför måste så många som möjligt delta i den här verksamheten så vi kan upptäcka och förebygga olika typer av cancer, säger Oscar Strömblad (M), ledamot i regionfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.