Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rikard von Zweigbergk, beredskapschef på Region Gotland, berättar i klippet om vilka krav han tror kommer ställas på regionen – och vilka kliv framåt man tagit i beredskapsarbetet. Foto: SVT

Efter Nato-beskedet: Region Gotland behöver mer pengar till beredskapsarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Gotland har framhållits som militärstrategiskt viktig av försvarsalliansen Nato. Men vad skulle ett medlemskap i Nato betyda för den civila beredskapen på ön?

Satsningen som nu görs på totalförsvaret finansieras med statliga pengar och fördelas baserat på befolkningsmängd, inte reella behov.

– Att Försvarsmakten kommer ställa ökade krav på regionen, det räknar jag nästan med och att vi behöver kunna jobba snabbare och mycket mer. Och då behöver vi få ett ökat anslag för det också, säger Rikard von Zweigbergk, beredskapschef på Region Gotland.

Gotland

Gotland fick regeringens uppdrag

2018 fick länsstyrelsen på Gotland ett uppdrag av regeringen att gå före i det som ska bli ett nytt totalförsvar. 2022 presenterades slutrapporten som visade på att flera frågor behövde lösas, till exempel vem som ska ansvara för ransonering av livsmedel.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet