Ny rapport om totalförsvaret – men många frågor kvar att lösa

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen presenterade Försvarsmakten och länsstyrelsen på Gotland sin slutrapport om det stora projektet man jobbat med när det gäller att skapa ett nytt modernt totalförsvar. Rapporten kommer med en passning till staten om att hitta nationella lösningar på en rad frågor.

År 2018 fick länsstyrelsen på Gotland ett uppdrag av regeringen att gå före i det som ska bli ett nytt totalförsvar, det vill säga hur det civila samhället ska fungera tillsammans med försvarsmakten i händelse av krig. Matvaror, bränsle, och el ska kunna levereras, inte minst så att sjukvården kan fungera.

– Ett väl fungerande samhälle är ett indirekt stöd till försvarsmakten att kunna fungera på bästa sätt, säger Pontus Martelleur, planeringsofficer vid Gotlands regemente.

Gotland

Under åren har flera övningar genomförts som till exempel i Slite där man övade på att emot flyktingar. Länsstyrelse, Region Gotland och polis har också övat på samverkan och ledning tillsammans med Försvarsmakten.

Flyktingar på kustbevakningens fartyg. Den gotländska allmänheten var figuranter under en totalförsvarsövning med kustbevakning och polis i Slite. Foto: Tomas Ängshammar/Försvarsmakten

Den civila beredskapen på Gotland är bättre idag än den var för fyra år sedan konstaterar Försvarsmakten och länsstyrelsen. Men fortfarande finns frågor som måste lösas. I en bilaga till rapporten finns flera punkter för staten att ta tag i.

– Vem som ansvarar för ransonering av livsmedel till exempel, vem gör det? Vi kan ju inte hitta på ett eget system här ute. Vi behöver ju höra ihop med övriga Sverige, säger Kicki Scheller, försvarsdirektör hos länsstyrelsen på Gotland.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet