Kvinnlig advokat i blå jacka står framför en bro med rött tegelhus i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man är inte skyddad bara för att gruppen är sluten”, säger advokaten Mikaela Kassmyr som uttalade sig om gruppernas innehåll i SVT:s tidigare publicering. Foto: Tindra Isaksson Gyllenfjell/SVT

Efter SVT:s rapportering om fuckboys – grupp nedstängd

Uppdaterad
Publicerad

En av fuckboy-grupperna på Facebook, där tjejer varnar varandra för dåliga killar, har stängts ned. Det efter SVT:s publicering om att gruppernas innehåll kan vara olagligt.

På Facebook har flera slutna fuckboy-grupper vuxit fram med tiotusentals medlemmar. Här delar kvinnor bilder på män för att varna varandra för killar som är dåliga att dejta. ”Han är psykopat”, ”raggar trots förhållande”, ”han är hotfull”, ”tog på mig när jag sov” eller ” han har fått fängelse” är några av inläggen.

Tjejerna ser det som ett sätt att skydda varandra – men flera varningar kan klassas som förtal och därmed vara brottsliga.

– Man är inte skyddad bara för att gruppen är sluten, säger advokaten Mikaela Kassmyr.

Grupp nedstängd

Under måndagen stängdes en av fuckboy-grupperna ned. Gruppen har över tusen medlemmar och administratörerna uppmanar nu alla medlemmar att gå ur gruppen.

Förtal

Förtal innebär att sprida negativ information om en person på ett sätt som kan skada dennes anseende – oavsett om det man sprider är sant och personen exempelvis är dömd för det utpekade brottet. Enligt lagen handlar det om att utpeka någon som brottslig, klandervärd eller att sprida uppgifter som leder till andras missaktning.

För att spridning av sann information ska vara tillåten måste det vara försvarligt, till exempel vid polisförhör eller vid ett starkt allmänintresse, som när det gäller en politiker. Domstolen bedömer först om spridningen är försvarlig – bara då spelar sanningshalten någon roll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.