I klippet: Ett skralt tävlingsår för Viktor Melin (hästen Lablue E B) och Sissela Smith. I helgen tävlar båda ryttarna på hemmaplan i Norrköping. Foto: Ulf Persson/SVT

Efter två virusutbrott – tävlingslusten stor vid Norrköping Horse Show

Uppdaterad
Publicerad

Efterlängtade, så kan man verkligen beskriva ridtävlingarna i Åby norr om Norrköping. De pågår i två veckor och avslutas nu i helgen. Inställda tävlingar har annars präglat ridsporten det senaste året och det inte bara på grund av coronaviruset.

– 80 procent av hela säsongen blev nerlagd, säger ryttaren Viktor Melin från Norrköping.

I klippet reflekterar han och Sissela Smith över det turbulenta året för ridsporten.

Mindre stalldelar under tävlingen

Tävlingarna i Åby körs nu utan publik och en av arrangörerna Claes Pettersson tycker att det gått bra att anpassa evenemanget.

– I början kändes det krångligt att ta hänsyn till pandemilagen och restriktionerna, men när man benar ut det och delar inte anläggningen i olika zoner så har vi fått bra kontroll på det, säger Pettersson.

Även när det gäller det dödliga viruset EHV-1, som nyligen drabbade hästar vid tävlingar i Spanien, har man fått anpassa.

– Vi har byggt om stallarna lite grann så att det är färre antal hästar i varje stalldel, säger Claes Pettersson.

Claes Pettersson arrangör Norrköping Horse Show Foto: Ulf Persson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.