– Alla är i chock, en del grät. Jag är besviken över att man valde att avveckla istället för att skära ner, säger Ola Orre, ordförande för IF Metall på Ericsson i Katrineholm.
Totalt varslar Ericsson 2 200 anställda i Sverige. Neddragningarna berör Stockholm, Katrineholm, Borås, Kumla, Göteborg, Linköping och Karlskrona.
Flest jobb försvinner i Stockholm – 1125. I Borås försvinner 200 jobb, i Göteborg 140, i Kumla 130, i Linköping 120 och I Karlskrona 85 tjänster.
I Katrineholm försvinner verksamheten helt.
– Min första reaktion är att det är ett fruktansvärt slag mot de anställda och deras familjer, säger Göran Dahlström (S), kommunalråd i Katrineholm.
Lokalt näringsliv i chock
Företagarna i Katrineholm togs på sängen av dagens besked.
– En chock för alla. Jag hade ingen föraning om att Ericsson skulle varsla, säger Mattias Forss, Företagarnas ordförande i Katrineholm.
Den stora frågan nu menar Mattias Forss är hur man lokalt ska hantera eventuell arbetslöshet och alla familjer och företag som lever på Ericsson.
– Ericsson har ju underleverantörer inom flera branscher bemanning, bygg och lås med mera.
Bemanningsbranschen bekräftar att man drabbas.
– I dagsläget har vi ett tjugotal konsulter som jobbar på Ericsson i Katrineholm och som är anställda av oss. Vi har nyss fått beskedet om varslet, vi vet inte ännu hur detta kommer att påverka oss, säger Therese Andersson, konsultchef på bemanningsföretaget Adecco i Katrineholm.
Mer fokus på mjukvara
– I dag har vi lagt ett varsel som drabbar flera orter, där Katrineholm är den som drabbas hårdast. Nu ska vi titta igenom detta tillsammans med facken och det kommer dröja innan neddragningarna träder i kraft, säger Hans Vestberg, VD och koncernchef på Ericsson till SVT Sörmland.
– Vi har kommit till ett nytt steg i vår utveckling. Detta innebär en strukturförändring där mer fokus ligger på mjukvarorna.
Förra året anställde Ericsson 19.000 personer, medan 15.000 lämnade företaget. Mer neddragningar är att vänta på andra håll i världen, enligt Vestberg.
Fackliga förhandlingar inleds
Ericssons presschef Elisabeth Manzi finns på plats i Katrineholm. Hon berättar att de anställda nu på förmiddagen sitter i samtal med sina chefer.
– De har fått ett tungt besked i dag. Fokus nu i dag blir på att ha en dialog med medarbetarna och vara tillgänglig för deras frågor, säger Elisabeth Manzi.
Hon berättar att medarbetarna fick beskedet klockan 10. På plats i Katrineholm finns i dag också stödpersonal från Trygghetsrådet.
Har det funnits någon föraning om detta besked för Katrinholm del?
– Det här ingår i ett större program som lanserades i höstas, och dagens besked är nästa steg i det.
Vad händer nu för personalen i Katrineholm?
– Vi får se vad det finns för behov, vi har full respekt för att det här är ett tufft besked. Det som kommer att hända nu är att det inleds fackliga förhandlingar, säger presschef Elisabeth Manzi.
Facket kritiska
Redan i november flaggade företagsledningen att neddragningar var på gång. Enligt företaget har förhandlingar med de fackliga organisationerna nu påbörjats och individuella besked till de anställda som berörs beräknas ges i juni i år.
”Det här är ett oerhört hårt slag för de som arbetar på Ericsson och som lojalt arbetat för företagets utveckling. Det är också ett hårt slag mot alla berörda orterna och framför allt Katrineholm”, skriver Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande i ett pressmeddelande.
– Vi är besvikna och frustrerade över detta, säger Per Norlander, ordförande för akademikerförbundet på Ericsson i Linköping och koncernförhandlare för alla akademiker i Ericsson Sverige till SVT Östnytt.
– Företaget går regelbundet ut och varslar stora mängder anställda, för att kort tid därefter nyanställa för att fylla luckorna efter de som nyss sagts upp, fortsätter Per Norlander.
– Anställda här behöver arbetsro för att fokusera på tekniska lösningar, istället för att ständigt undra om de har jobbet kvar om ett år, säger han.
Ericsson i Linköping är en ren utvecklingsavdelning med cirka 1300 anställda som idag har fullt upp.
– Vi har problem med stress på grund av hög arbetsbelastning, säger Per Norlander.
Stark arbetsmarknad i Linköping
Förra kommunalrådet i Linköping Paul Lindvall (M) säger att dagens besked inte är roligt för Linköping, men att det ändå inte kom som någon överraskning.
– I stora koncerner får man vara beredd på förändringar och utveckling av den typen som sker nu, menar Paul Lindvall.
Trots dagens besked så ser han ändå positivt på framtiden för företaget på orten.
– Långsiktigt ser det ändå bra ut för Ericsson i Linköping. Företaget har många olika delar som berör kommande generationer och som jag tror är väl förankrade för företagets framtidsplaner, säger Paul Lindvall.
Paul Lindvall menar också att trots dagens varsel så är arbetsmarknaden stark i Linköping. Han menar också att teknikföretagsområdet Mjärdevi Sience Park där Ericsson huserar är starkare än på många år.
– Det finns världsledande kompetens där ute med flera starka företag. Kanske kan dom erbjuda en del av dom varslade på Ericsson jobb i framtiden avslutar Lindvall.
Rättelse
I en tidigare version av artikeln stod det att 5.000 slutade på Ericsson förra året. Den korrekta siffran är 15.000.