Stora konsekvenser för Linköpings arena. ”Det finns miljöalternativ men hade vi lagt det på den här planen hade det kostat ungefär 1,7-1,8 miljoner kronor mer”, säger Hans Mayer som är sakkunnig för idrottsanläggningar i Linköpings kommun. Foto: SVT

EU utreder förbud mot vissa konstgräsplaner

Uppdaterad
Publicerad

Flera stora arenor i Östergötland skulle drabbas om det blir ett förbud mot vulkaniserat gummi som finns på vissa konstgräsplaner runt om landet.

– Vi har precis lagt det här konstgräset, säger Hans Mayer som är sakkunnig för idrottsanläggningar i Linköping.

EU utreder nu om man ska förbjuda vulkaniserat gummi som finns på bland annat konstgräsplaner. Om det blir ett förbud skulle det få stora konsekvenser för flera stora arenor i Östergötland, bland annat Linköping Arena.

Där har man precis lagt nytt gräs som innehåller denna typ av gummi.

– Vi har lagt det här konstgräset eftersom det passar elitfotboll. Vi har också försökt återanvända det gamla konstgräset, säger Hans Mayer som är sakkunnig för idrottsanläggningar vid Kultur- och fritidskontoret i Linköpings kommun.

Betydligt dyrare

Ett alternativ kan vara så kallade hybridgräsplaner som är en blandning av konstgräs och vanligt gräs, men det är just nu ett betydligt dyrare alternativ.

– Då hade det kostat ungefär 1,7–1,8 miljoner kronor mer att byta ut gräset på arenan, säger Hans Mayer.

Beslut nästa år

Enligt honom är konstgräset slitstarkare och man kan nu därför använda arenan närmare 2 300 timmar per år.

– Om man hade en gräsfotbollsplan med elitfotboll skulle man högst kunna använda den 300 timmar. Då skulle i princip bara två lag kunna träna och spela här, säger Hans Mayer.

Man är i en utredningsfas hos en EU-myndighet och först nästa vår kommer frågan eventuellt att tas upp för beslut i EU. I så fall kan det bli ett förbud från 2022.

På anläggningar i de här kommunerna finns vulkaniserat gummi:

Östgötaporten i Norrköping

Kopparvallen i Åtvidaberg

Linköpings arena i Linköping

Hans Mayer om att minska Linköping arenas miljöpåverkan

På Linköpings arena åker vattnet från arenan av på en plastduk vid kanterna. Regnvattnet eller annat som kan dra med gummit silas också genom sanden som ligger under. Det finns ingen dagvattenbrun på arenan som gummit kan rinna ut i.

På Linköping arena har de lagt konstgräs utan gummi vid entrén för att man ska kunna soppa av sig innan man går in och sedan dammsugs gräset vid entrén. Gummit kan dock fastna i kläderna och på det visset dras med hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.