Jonas Holmgren, opreativ chef på RTÖG, berättar mer hur räddningstjänsten arbetar med bränder i e-fordon. Foto: SVT/TT/Johan Nilsson

Få bränder i e-fordon – men räddningstjänsten rustar inför framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en sammanställning från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, så är det få bränder som sker i e-fordon. Men räddningstjänsten förbereder sig för att kunna hantera fler bränder i framtiden. 

En genomgång mellan åren 2018–2020 visade att det är förhållandevis få bränder som drabbar el- eller hybridbilar.

Av totalt 171 bränder kopplade till e-fordon, (bilar, cyklar, mopeder och hoverboards m.m), så var endast 34 av dem personbilar.

– Bränderna är fortfarande få men det förekommer, och vi behöver förbereda oss på att det blir fler bränder framöver som är kopplade till el- och batterilösningar, säger Jonas Holmgren, operativ chef vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

Nya risker

Anatalet el- och hybridbilar ökar stadigt och under 2020 fanns det drygt 300 000 elbilar i Sverige. Det är nästan ökning med 100 procent jämfört med 2018. Men att riskerna för bränder skulle öka i samband med antalet e-fordon tror inte räddningstjänsten. 

– Generellt sett tror jag inte man kan säga att riskerna skulle vara större eller mindre, men i vilket fall så uppstår nya risker. Och just nu är vi i en fas där det pågår en kunskapsuppbyggnad för hur vi ska handskas med bränder i e-fordon, säger Jonas Holmgren. 

Vilka nya problem kan uppstå?

– Branden i ett e-fordon kan vara mer svårsläckt än ett fordon av mer traditionell typ. Vi kan behöva använda fläktar för att styra bort giftig rök och vattnets reaktion med vissa ämnen måste vi hålla koll på. Man måste också titta på risken för sekundära skador när man väljer släckmedel vid den här typen av olyckor, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.