Allt började med att Farhiya Abdirahman i Linköping var med och tränade med tjejerna på sin dotters fotbollsträning. Hon upptäckte hur roligt det var med träning och hur fin gemenskap träning skapade. Något som hon tyckte även andra mammorna borde få testa.
– Vi började prata på skoj om ifall inte mammorna också skulle få vara med. Kan inte mammorna också träna, så kom idén och då startade vi mammaträningarna, säger Farhiya Abdirahman.
Projektet började litet men idag har mammagruppen flera träningspass i veckan, allt från simning till nattvandring. Onsdagar i Bergahallen är den dag som lockar till sig mest deltagare, då står styrketräning och dans på schemat.
”Livet börjar om på nytt”
Farhiya Abdirahman ser hur viktiga träningstillfällena är för nyanlända då de i samband med träningar också passar på att träffa viktiga sociala instanser som socialtjänt och fastighetsägare. Farhiya Abdirahman kom själv till Sverige som vuxen och hade gärna sett att det arbete hon själv bedriver nu, fanns när hon kom till Sverige.
– När man kommer till ett nytt land som vuxen så kan man säga att livet börjar om på nytt. Ett nytt land, ett nytt språk, nya lagar, nya människor, allt är verkligen nytt. Man börjar från början som ett barn egentligen. Det är olika för alla, för vissa är det lättare och för andra är det svårare. Genom dessa aktiviteter hjälper vi till med integrationen, säger Farhiya Abdirahman.
Prisad för sitt arbete
För sitt arbete har Farhiya vunnit lokal uppskattning men också blivit prisad i form av Guldhanden, ett pris som delas ut av Sverige United till eldsjälar som arbetar med integration genom fotboll.
– Det känns jätteroligt, säger hon.
Vad är Bollihop?
Bollihop startade 2016 och är idag en del av KFUM Linköping.
De anordnar öppna träningar för tjejer i åldrarna 8-19 år i områdena Skäggetorp, Ryd och Berga. Tre områden som Riksidrottsförbundet klassar som idrottssvaga.
Sedan 2020 har Bollihop varit ett arvfondsprojekt vilket innebär att de idag även kan erbjuda träningar för kvinnor.