Fas 3 – dyrt för skattebetalarna

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 3400 östgötar, sörmlänningar och gotlänningar ingår i arbetsmarknadsåtgärden ”Fas 3”. En dyr åtgärd som endast ger cirka 50 jobb.

Pina att gå dit

Det är arbetslösa personer som utförsäkrats och som förlorat sin A-kassa som ingår i ”Fas 3”, en åtgärd som av en del betraktas som en mänsklig avstjälpningsplats.

– Det är en pina att gå dit faktiskt, säger Mikael Håflund som ingår i Motalas Fas 3-program, anordnat av det Eskilstunabaserade företaget Personalstrategerna.

I Östergötland, Sörmland och på Gotland sysselsätts i dag 3400 personer i Fas 3. Deltagare har i våra tidigare sändningar berättat om att de saknat meningsfulla uppgifter, några fick till exempel göra tomtar för en loppisverksamhet. Kritik har även riktats mot de kalla och ofärdiga industrilokalerna.

Få får jobb

Bara i vårt område har Fas 3-programmen kostat skattebetalarna drygt 160 miljoner kronor, men få av deltagarna får jobb.

– Kanske en till två procent får jobb under tiden de är ute, säger Gösta Landgren, chef för Arbetsförmedlingen i Norrköping.

När året är slut har Fas 3 kostat skattebetalarna i landet drygt en miljard kronor. I skenet av det har många företag upptäckt en ny affärsidé, att tjäna pengar på de arbetslösa.

– För oss som företag har det mer goodwillvärde än ett ekonomiskt värde, säger Peter Ankarberg, ägare Arbetslivssupport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.