Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofie Storbjörk var en av forskarna som talade på konferensen ”Värme och människa i bebyggd miljö”. Foto: SVT

Fastighetsägare måste ta större ansvar när klimatet blir varmare

Uppdaterad
Publicerad

Vad behöver göras i våra städer när vi får varmare och varmare somrar? Det diskuterades idag i Linköping, samma dag som EU:s miljöövervakningsprogram presenterade en rapport om rekordvärme.

– Det är viktigt att vi tar ett samlat grepp och funderar över hur vi planerar våra städer, säger Sofie Storbjörk, forskare på Linköpings universitet, LiU och ledamot i Nationella expertrådet för klimatanpassning.

Hon var en talarna vid dagens konferens, som hade titeln “Värme och människa i bebyggd miljö”.

Klimat

Gröna ytor behövs

Ofta talas det om vad staten och kommunerna ska göra för att förbereda oss för ett varmare klimat. Sofie Storbjörk menar dock att ett stort ansvar vilar på privata fastighetsägare.

Hur nya hus byggs och hur mycket grönytor som byggs in i bostadsområden påverkar nämligen. Här krockar alltså många politikers vilja att förtäta med vad som, enligt forskarna, kan hålla städers värme i schack.

En annan punkt vid konferens gällde just om hur mycket varmare det blir i en stad med mycket hårda ytor och lite grönområden. Forskare från SMHI och LiU visade att lufttemperaturen kunde skilja två, tre grader mellan Trädgårdsföreningen och Stora torget i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet