Favoriten försvinner från skolmatsedeln

Uppdaterad
Publicerad

De höjda kostnaderna för livsmedel innebär att vissa maträtter blir för dyra att serveras i skolan. Åsa Kullberg, kostchef på Linköpings kommun listar tre maträtter som försvinner i samband med detta.

Den första rätten på listan är tacos. En rätt som är omtyckt av många. På grund av att priset på nötfärs gått upp samtidigt som den innehåller många olika komponenter som grönsaker och bröd. Nu blir målet att se om det finns andra populära maträtter som kan stå som efterträdare.

Nästa maträtt som ryker är vildsvinsgrytan. Något som Åsa Kullborg anser är tråkigt eftersom det är närproducerad produkt.

Linköping

– Det har också blivit väldigt dyrt och dessutom har vi fått signaler från våra leverantörer om att det är brist på vildsvin.

Istället kommer det att serveras exempelvis fläskgryta.

Den tredje rätten är kycklingkyletten som byts ut mot hönsschnitzel. Ett byte som blev bra enligt Åsa Kullborg.

– Hönsschnitzeln tyckte vi var riktigt bra. Den klarade våra kvalitetskrav och utifrån ett hållbarhetsperspektiv så är det bättre att vi serverar en produkt med höns i för att de kommer från hönorna i äggproduktion som vi tar till vara på.

Se hur eleverna reagerar på att tacosen försvinner från skolmatsedeln i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet