Skolornas kökschefer får ställa om

Publicerad

När skolmaten blir dyrare får kökscheferna anpassa maten. I Norrköping får Gustaf Adolfskolans kökschef, Sasko Mitrev, se över vilka produkter som det finns erbjudanden kring och anpassa sig mer utifrån säsong.

I ett av köksrummen på skolan visar Sasko Mitrev en stor blandare där de tillverkar egen sylt och egen bröddeg. Den används dels för att komma upp i en stor kvantitet, dels för att det blir godare, berättar han.

Han tar några steg över till en kyl. I den förvaras bröd som de bakat när det funnits tid över.  

Norrköping

– Vi köper inget bröd alls i stort sett. I och med att vi själva bakar håller vi ner kostnaden. Och sen doftar det nybakat i hela byggnaden också, säger han.

Under vårt besök på Gustav Adolfsskolans har det precis serverats dagens lunch, kyckling med bulgur. Kyckling är en av de varor som ökat mest i pris den senaste tiden.

– Vi ser att kycklingprodukter har gått upp jättemycket, med 20 till 30 procent, säger Ingrid Kalm, kostchef i Norrköpings kommun.

Hon spekulerar i att det beror på att fodret har blivit dyrare.

– Nu ligger vi ganska långt före i planeringen och med inköpen men vi får exempelvis titta över om vi ska köpa in färre kyckling och hur vi ska undvika höga priser.

Vad betyder det för eleverna?

– Vi kanske servera lite mer grytor, gratänger och pastasåser. Rätter där man kan blanda upp eller tillsätta andra produkter i som inte är lika dyra. Men det ska inte bli någon sämre mat. Som det ser ut nu kommer det inte göra att eleverna får en mindre variation på maten, berättar Ingrid Kalm.

Hör mer om hur kostenheten ser på prisökningen i videon ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet