– Det är enormt många som hört av sig, säger Kristoffer Hellberg, chef för avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel vid länsstyrelsen Östergötland. Foto: Länsstyrelsen/SVT

Första taxarna till salu efter omhändertagandet på kennel i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Över 600 personer har anmält intresse för att få ta hem någon av de hundar som omhändertogs från en kennel utanför Linköping i augusti. Inom kort kommer de första hundarna ut till försäljning på länsstyrelsens hemsida.

– Nu börjar arbetet med att granska intresseanmälningarna. Det viktigaste för oss är att hundarna ska få möjlighet till ett bra liv, säger Kristoffer Hellberg.

Det var den 16 augusti som personal från Länsstyrelsen i Östergötland gjorde ett omedelbart omhändertagande av 125 hundar på en kennel utanför Linköping. Det är det största omhändertagandet som myndigheten har gjort gällande hundar.

SVT Nyheter Öst har tidigare berättat att flera hundar var helt apatiska, andra så stressade att de bet och hängde i burgallren. Mängden kiss och avföring gjorde det svårt för länsstyrelsepersonalen att andas. Hundar i burar stod staplade på varandra.

Vanvård på kennel i Linköping

13 hundar säljs

Av 125 omhändertagna har Länstyrelsen fattat beslut om att 56 hundar ska avlivats, 26 av dessa har överklagats av kennelägaren. En del av hundarna har omplacerats, för 11 hundar har beslut inte tagits.

– Där vi ville ha en ytterligare veterinärbedömning för att kunna ta väl avvägda beslut, säger Helen Loor på länsstyrelsen.

Inom de närmsta dagarna kommer 13 av hundarna ut till försäljning. Redan innan annonseringen började, hade över 600 personer hört av sig med en intresseanmälning.

– Det är enormt många som hört av sig. De har kommit in löpande enda från att omhändertagandet gjordes, säger Kristoffer Hellberg.

I klippet nedan berättar Janina Pfalzer på Svenska kennelklubben om den orosanmälan de gjorde efter ett besök på kenneln.

En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra delen visar en person med lång hår som står i ett rum. Den högra delen visar en smutsig hundbur med flera hundar som sitter på golvet bland skräp och pappersbitar, samt en matskål i buren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har inte befogenheterna som en myndighet har. Men vi gjorde orosanmälan som ledde till att länsstyrelsen agerade”, säger Janina Pfalzer på Svenska kennelklubben. Foto: SVT och Länsstyrelsen
En hund sitter i en bur och bild på Länsstyrelsens logotyp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är det största omhändertagandet vi gjort”, säger Kristoffer Hellberg på Länsstyrelsen Östergötland, efter att flera hundar fick avlivas. Foto: Länsstyrelsen/SVT
Sara med taxen Sigge i famnen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man är otroligt besviken på länsstyrelsen och Svenska kennelklubben. Det känns som de har brustit allvarligt i sitt arbete”, säger Sara Broms. Hör henne berätta mer i videon. Foto: Linnea Burén/SVT

125 omhändertagna hundar

56 hundar har beslut om avlivning

3 hundar har avlidit efter omhändertagandet

13 hundar (7 vuxna och 6 valpar) kommer att annonseras ut för försäljning

42 hundar har omplacerats eller har beslut om omplacering

11 hundar finns kvar att ta beslut om

Totalt 125 hundar

Källa: Länsstyrelsen Östergötland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vanvård på kennel i Linköping

Mer i ämnet