Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunnar Bergfasth och Göran Karlsson berättar om planerna för hur Väskinde bygdegård ska bli en samlingsplats vid en kris. Foto: SVT

Gemenskap ska stärka krisberedskapen på Gotland

Publicerad

Just nu pågår ett långsiktigt arbete med att stärka gotlänningarnas hemberedskap. Region Gotland driver projektet ”Stark socken” där den gotländska bygemenskapen ska bli en styrka.

Väskinde utanför Visby är en av ett tiotal socknar som hoppat på projektet. Här ska bygdegården bli den naturliga mötesplatsen för information och trygghet vid kris eller krig.

– Vi kommer att satsa på att stärka upp vattenförsörjning, el och alltså att människor kan vistas här. De kan få mat, skydd, kläder, berättar Gunnar Bergfasth som jobbar med projektet i Väskinde.

Ska utbilda varandra

I grunden går ”Stark socken” ut på att stärka hemberedskapen för alla individer. Men istället för att alla gör jobbet på sin egen kammare så kan socknen gemensamt hjälpas åt med att utbilda varandra, hålla kurser, och hålla mer övergripande koll på hur beredskapen ser ut.

– Det som är fantastiskt med Gotland är att vi har den här sammanhållningen och vi har omtanken om varandra och vi har gemenskapen, säger Maja Allard, projektledare vid Region Gotland.

Se mer om detta i klippet ovan.

Om stark socken

Stark socken har som syfte att utveckla Gotlands civila försvar och bidra till ökad motståndskraft genom stärkt hemberedskap och samverkan lokalt i varje socken.

Arrangörer är Region Gotland, Länsstyrelsen i Gotlands län samt Starkare Gotland genom Röda Korset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.